Blinken: Iran kan attackera kommande dygn

Uppdaterad 11.33 | Publicerad 09.47

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnar för att Iran och Hizbollah kan anfalla Israel inom 24 till 48 timmar.

Iran och Hizbollah har lovat att hämnas dödandet av två Hamas-ledare under förra veckan.

Följ ämnen
Israel
Iran

Under söndagen ska USA:s utrikesminister Antony Blinken under ett samtal ha sagt till sina motsvarigheter från G7-länderna att Iran och Hizbollah kan anfalla Israel inom 24 till 48 timmar, enligt källor till Axios.

Blinken ska ha sammankallat till samtalet med nära USA-allierade i ett försök att tillsammans sätta press på Iran och Hizbollah för att minimera hämndrisken.

Källorna till tidningen säger att Blinken ska ha sagt att båda länderna kommer att hämnas, men att de inte vet exakta tidpunkten för eventuella attacker och inte heller hur de kommer se ut.

Egypten har meddelat att de kommer att stänga sitt luftrum vid eventuell attack som kan ”innebära ett hot mot regionens säkerhet” skriver israeliska medier.

Protester efter dödandet av Hamas högsta ledare Ismail Haniya.

USA rustar upp

Amerikanska presidenten Joe Biden ska under måndagen träffa sitt nationella säkerhetsteam för att diskutera utvecklingen i Mellanöstern meddelar Vita huset. Under fredagen sa de även att de rustar för en eventuell hämndattack från Iran och att amerikanska militären kommer att skicka ytterligare stridsflygplan och krigsfartyg till Mellanöstern.

Iran och Hizbollah har lovat att hämnas Fouad Shukar, en högt uppsatt Hizbollah-topp, som dödades i en israelisk attack i Beirut 30 juli, och även dödandet av Hamas högsta ledare Ismail Haniya i Tehran dagen efter.

Följ ämnen i artikeln