Frankrike och Jordanien vädjar: Sluta eskalera

TT-AP

Uppdaterad 13.43 | Publicerad 2024-08-04 05.55

Israeliskt luftförsvar skjuter ned raketer avfyrade från Libanon.

Flera vädjanden om att avstå från en militär eskalering av konflikten i Mellanöstern strömmar in från en allt oroligare omvärld.

Israels militär uppmanar samtidigt alla israeler till vaksamhet.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Jordaniens kung Abdullah II har i telefonsamtal med alla involverade parter ”uttryckt sin yttersta oro” och ”understrukit behovet av att avstå en regional militär eskalering till varje pris”, skriver AFP.

Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi har också träffat sin motpart i Teheran med ett budskap från kungen. Det är första gången på 20 år som Israels granne Jordanien avlägger ett besök på så hög nivå i Iran.

Också G7-ländernas utrikesministrar har under en videokonferens på söndagen uttryckt stark oro och vädjar till parterna att avstå från allt som kan leda till ny eskalering.

”Var vaksamma”

Israels armé uppger att man just nu inte ändrar sin strategi vad gäller att ”skydda civila”, men uppmanar samtliga israeler till vaksamhet.

– (Israels) skydd är inte hermetiskt. Därför måste alla medborgare känna till instruktionerna, oavsett var de befinner sig, och vara vaksamma, sade militärens talesperson Daniel Hagari.

Israeliska medier skriver att en eventuell iransk attack kan komma redan på måndag, och hänvisar till anonyma militära källor. Jerusalem Post var först med uppgifterna.

Israel är redan förberedd på varje tänkbart scenario, enligt premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Israel befinner sig redan i ett ”flerfrontskrig” med Iran och dess proxys, sade Netanyahu under ett regeringsmöte på söndagen.

Lovat hämnas Haniyah

Spänningarna i regionen har ökat i veckan, sedan Hamasledaren Ismail Haniyah dödades i Iran bara timmar efter det att Hizbollahs stabschef Fuad Shukr dödades i en israelisk attack i Libanon.

Iranska regimen och dess allierade, däribland terrorstämplade Hamas och Hizbollah, har utlovat hämnd. Israel å sin sida har varnat sina fiender med att de kommer få ”betala ett mycket högt pris” för varje ”aggression”.

Israel och Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan Gazakriget inleddes efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.