Israel väntar på Irans hämnd

Sara Assarsson/TT

Uppdaterad 10.42 | Publicerad 10.14

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild tagen i USA i juli.

Många israeler bävar för nya anfall mot landet efter det att Iran signalerat hämndaktioner för Hamasledaren Ismail Haniyas död.

– Utmanande dagar ligger framför oss, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Irans högste ledare Ali Khamenei har utfärdat en order att slå tillbaka mot Israel efter attacken som dödade Hamasledaren Haniya, enligt uppgifter till The New York Times (NYT).

Både Iran och terrorstämplade Hamas anklagar Israel, men Israel har inte uttryckligen tagit på sig dådet. Haniya befann sig i Teheran för installeringen av Irans nye president.

Som svar till ärkefienden Iran säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt en kommuniké att Israel kommer att ”utkräva ett mycket högt pris för aggressionen mot oss”

– Jag har från början gjort det klart att vi utkämpar ett krig mot Irans onda axelmakter, säger han, och nämner Hamas, Iran-stödda Hizbollah och Huthi-rörelsen i Jemen.

– Vi är förberedda för varje scenario och vi kommer att stå enade och beslutsamma mot alla hot, säger Netanyahu.

En liknande situation uppstod i april, då Iran gick till bred attack mot Israel som svar på bombningen av Irans konsulat i syriska Damaskus. Det starka israeliska luftvärnet innebar dock att skadorna blev begränsade.

Det är fortfarande oklart hur Iran kommer att hämnas Haniyas död. Källor inom den iranska militären säger till NYT de överväger ytterligare attacker mot militära mål i närheten av Tel Aviv och Haifa men att de ”vill undvika attacker mot civila.”

Sedan kriget i Gaza bröt ut har Iran satt press på Israel med ökade attacker från allierade i regionen. Samtidigt har Iran undvikit att inleda ett fullskaligt krig mot den judiska staten.