Expert: Israel infriar sina löften om hämnd

Henrik Samuelsson/TT

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 08.18 | Publicerad 07.08

Hamas-ledarens död i Iran ser ut att vara Israels sätt att uppfylla löften om hämnd, säger överstelöjtnant Anders Ekholm.

– Det löftet gav man redan dagen efter den 7 oktober: ni är ”dead men walking”, vi kommer att ta er allihop.

Men han tror inte att Ismail Haniya var Israels allra mest eftertraktade mål.

Ekholm understryker att det finns stor osäkerhet kring attacken som dödade Haniya. Men allt tyder på att Israel låg bakom, och hur som helst får det stora konsekvenser för kriget i Gaza och även konflikten i stort.

– Det ställer till det med att komma till någon slags överenskommelse med Hamas, säger Ekholm, syftande på samtalen om vapenvila i kriget.

– Men det följer i allt väsentligt de målsättningar som man sagt sig ha hela tiden, det vill säga att förstöra Hamas förmåga att agera militärt och fungera som politisk enhet.

”Vi kommer”

Ekholm, som är verksam vid Försvarshögskolan och som även besökt det israeliska försvaret IDF nu under kriget, betonar att Israel varit tydligt med att alla ansvariga för den stora palestinska terrorattacken från Gaza den 7 oktober förra året är måltavlor.

– Man har infriat det löfte man ställde ut då – vi kommer.

Anders Persson, Mellanösternkännare vid Linnéuniversitetet, säger att dödandet av Haniya visar att Israel har en lång arm inne i Iran.

– Det visar på Israels beslutsamhet att slå ut Hamas ledare, även om de befinner sig utanför Gaza.

– Det är också ett nederlag för Iran och visar på brister i Irans säkerhetsarbete när de inte har lyckats skydda den här gästen.

Anders Ekholm kallar det ”oerhört pinsamt” för Iran, och fortsätter:

– Om man mer sansat lyckas bevisa att det verkligen var Israel kommer man sannolikt ha väldigt svårt att inte svara på det här.

Viktig roll

Båda experterna påpekar också att Israel kan ha velat passa på just när Haniya var på besök i Iran, eftersom Hamasledaren internationellt sett ansetts vara mer fredad i Qatar – i medlarlandet där han har befunnit sig i många år.

Ismail Haniya har lett Hamas politbyrå sedan 2017 och har enligt Anders Persson ”degraderats uppåt”.

– Hans position nu var mer ceremoniell. Icke desto mindre var han en hög Hamasledare och hade en viktig roll i förhandlingar.

Anders Ekholm är också inne på att Hamas militära ledare på plats i Gazaremsan, Yahya Sinwar och Mohammad Dayf, kan vara viktigare.

– Ur ett israeliskt perspektiv hade man nog hellre sett att man hade Sinwars huvud på ett fat. Han är mer av en symbol för det väpnade motståndet.