Vem var Ismail Haniya?

TT

Uppdaterad 06.56 | Publicerad 06.31

Hamas politiske chef Ismail Haniya. Arkivbild.

Hamasledaren Ismail Haniya, som uppges ha dödats i Irans huvudstad Teheran på onsdagen, har varit den terroriststämplade gruppens politiska ledare och en av dess frontfigurer i många år.

Sedan flera år tillbaka har 62-åringen haft sin bas i Qatar. Därifrån har han som ordförande styrt rörelsens högsta beslutande organ, den så kallade politbyrån med 15 medlemmar, och har blivit ett ansikte utåt internationellt.

Haniya föddes i ett etablerat flyktingläger på Gazaremsan, nära Gaza stad. Han gick med i Hamas sent 1980-tal och stod Hamasgrundaren och förste ledare Ahmed Yassin nära.

Han uppges ha dödats under ett besök i Irans huvudstad när landets nya president Masoud Pezeshkian svors in på tisdagen.

Söner dödades

Haniya blev utsedd till högste politisk chef för rörelsen 2017, och var dessförinnan premiärminister i ett palestinskt samstyre perioden innan Hamas fördrev rivaliserande Fatah från Gazaremsan med våld (2006).

I april dödades tre av Haniyas söner och flera av hans barnbarn i en israelisk flygräd i Gaza, enligt Hamas. Han insisterade själv på att familjemedlemmarnas död inte skulle påverka förhandlingarna om vapenvila mellan Hamas och Israel.

Haniya har under kriget, efter Hamas terrorattack den 7 oktober, rest på uppdrag till såväl Iran och Turkiet och träffat både den turkiska och den iranska presidenten. Han uppges ha upprätthållit goda relationer med cheferna för de olika palestinska fraktionerna, däribland rivaler till Hamas.

Förhandlingar

Vid Haniyas sida i Qatar fanns också den mångårige ledarfiguren Khaled Mashal, som varit med i politbyrån hela vägen.

Qatarledarnas ingång i förhandlingar om ett eldupphör har rapporterats skilja sig från Gazaledarnas. Och det är de senare som håller den gisslan det förhandlas om.

Hamas högste ledare på plats i Gaza är Yahya Sinwar, 61. Han pekas emellanåt ut som rörelsens de facto högste ledare och hålls som en särskilt hårdför sådan. I dag antas Sinwar gömma sig någonstans i Gazas underjordiska tunnelnätverk.