USA utlovar fortsatt stöd för Israel

TT

Uppdaterad 08.29 | Publicerad 07.53

Israels försvarsminister Yoav Gallant och USA:s motsvarighet Lloyd Austin under ett möte i juni.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har under måndagen samtalat med sin israeliska motsvarighet Yoav Gallant och upprepat USA:s stöd till Israel, rapporterar tidningen Haaretz.

Enligt tidningen diskuterade Austin och Gallant utplacering av amerikanska styrkor inför en förmodad iransk attack mot Israel.

Det redan spända läget i Mellanöstern har trappats upp ytterligare efter att Hamasledaren Ismail Haniya förra veckan dödades i en attack i Iran där han var på besök. Och det bara timmar efter att Hizbollahs stabschef Fuad Shukr dödades i en israelisk attack mot Libanon.

Det är fortfarande oklart hur Iran kommer att svara på attacken där Haniya dödades. De senaste dagarna har rykten spridits om att en iransk attack skulle kunna komma under måndagen, vilket får världen att rikta blicken mot den oroliga regionen.

Israel har inte uttryckligen tagit på sig dådet, men anklagas av både Iran och terrorstämplade Hamas för det.

G7-ländernas utrikesministrar uttrycker ”djup oro” över den eskalerande situationen i Mellanöstern, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande. De uppmanar alla inblandande parter att göra allt de kan för att kyla ned spänningarna.

Senare under dagen kommer USA:s president Joe Biden sammankalla sitt säkerhetsteam för att diskutera ”utvecklingen i Mellanöstern”, rapporterar The Guardian.