Våldet fortsätter i Bangladesh – hundratal döda

TT-AFP

Publicerad 2024-08-04 10.39

Män springer förbi ett köpcentrum som sattes i brand under en demonstration i huvudstaden Dhaka under söndagen.

Nära 100 personer har dödats och hundratals har skadats i våldsamma sammandrabbningar vid protester i Bangladesh under söndagen, uppger polis och läkare.

De döda föll offer för knivhugg och skottsår, bland annat i Pabna och Rangpur i norr och i huvudstadsområdet Dhaka.

Minst 14 poliser ska vara bland de döda och ytterligare 300 poliser uppges vara skadade, enligt polisens presstalesperson Kamrul Ahsan.

Stängt och blockerat

Under söndagen meddelade regeringen att landet ska ha helgdag från måndag till onsdag. Landets domstolar ska hållas stängda på obestämd tid, utöver det har internet stängts av och appar såsom Facebook och Whatsapp har blockerats.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volker Turk, sade på söndagen att det ”chockerande våldet” i Bangladesh måste upphöra, samtidigt som han uppmanade regeringen att sluta attackera fredliga demonstranter.

”Med en massprotest i Dhaka planerad till på måndag, och regeringspartiets ungdomsförbund som mobiliserat mot demonstranterna, är jag djupt oroad över att det kommer att bli ytterligare förluster av liv och större förstörelse”, säger han i ett uttalande.

Kvotering upprör

Protesterna är främst riktade mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket gynnar grupper allierade med premiärministern. Protesterna anses även handla om korruption och bristande demokrati. Det är i huvudsak aktivister som kräver premiärminister Sheikh Hasinas avgång samt regeringstrogna grupper som drabbat samman.

Bangladesh har skakats av dödliga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, många av dem studenter, sedan mitten av juli. Tidigare har omkring 200 människor dött som följd av våldsamheterna och minst 11 000 personer har gripits.

Myndigheterna har bland annat infört utegångsförbud för att stävja oron.

ANNONS