Bangladeshs premiärminister avgår – har flytt

TT-AFP

Uppdaterad 15.59 | Publicerad 06.55

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina har avgått och hennes residens i huvudstaden Dhaka har stormats av demonstranter.

Sheikh Hasina har flytt landet, och enligt BBC lämnade hon Dhaka i en helikopter och landade i indiska Delhi.

– Hennes säkerhetsstab bad henne lämna, hon fick ingen tid att packa, säger en källa till AFP.

Det är fortfarande oklart om Hasina kommer stanna i Indien, men källor i landet gör gällande att hon är på väg till London.

Landets arméchef Waker-Uz-Zaman bekräftar Hasinas avgång och säger i en tv-sändning att han vill forma ett ”övergångsstyre”.

– Jag ger er mitt ord att alla orättvisor kommer att ställas till rätta. Landets ekonomi har drabbats hårt och många människor har dött. Det är dags att få slut på våldet, säger han.

Minst 20 döda på måndagen

Militären uppger även att de har stängt den internationella flygplatsen i Dhaka, utan att ge någon förklaring. Från demonstranternas håll hörs dock utbredda krav på att säkerställa att Hasinas nära allierade hålls kvar i landet.

Protesterna i Bangladesh har pågått i flera veckor och minst 300 personer har dött och hundratals har skadats i oroligheterna.

Bara under söndagen dog nästan 100 personer, däribland minst 14 poliser. Hundratals personer har skadats.

Åtminstone 20 personer uppges ha dött i Dhaka under måndagen, enligt lokala myndigheter.

Styrde landet i 15 år

Protesterna är främst riktade mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket gynnar grupper allierade med premiärministern. Protesterna anses även handla om korruption och bristande demokrati.

Myndigheterna har försökt stävja oroligheterna genom att bland annat införa utegångsförbud.

Hasina har styrt Bangladesh i 15 år. Under den tiden har landets ekonomi fått ett uppsving men landet har också tagit en mer auktoritär inriktning.

ANNONS