Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Bangladesh: Vill ledas av Nobelpristagare

TT-AP-AFP

Uppdaterad 12.14 | Publicerad 06.43

Demonstranter firar utanför parlamentet i Dhaka efter att premiärministern i Bangladesh avgått under måndagen.

Efter oroligheterna i Bangladesh, där demonstranter i veckor krävt premiärministerns avgång och till slut fick sin vilja igenom, kommer nu ett nytt krav: Övergångsregeringen ska ledas av fredspristagaren Muhammad Yunus.

– Vi har bestämt att en övergångsregering bör bildas och ledas av den välkände Nobelpristagaren Muhammad Yunus, säger ledaren för gruppen i en inspelad video.

Strax efter att världen nåtts av nyheten att premiärminister Sheikh Hasina flytt landet i en helikopter och meddelat sin avgång framträdde landets arméchef Waker-Uz-Zaman. I en tv-sändning sade han att han skulle ta över styret av Bangladesh med en militärledd övergångsregering, vilket studenterna inte vill, rapporterar BBC.

Har befriats

– Landet har lidit, ekonomin har drabbats, många har dödats – det är dags att stoppa våldet, sade Waker-Uz-Zaman kort efter att demonstranter stormade premiärministerresidentet på måndagen.

Landets president har upplöst parlamentet och nyhetsbyrån AFP rapporterar att militären nu styr landet. Efter militärchefens uttalande strömmade miljoner bangladeshier ut på Dhakas gator.

– Jag är så lycklig att vårt land har befriats, sade Sazid Ahnaf till AFP.

– Vi har befriats från diktatur.

Oppositionsledare släppt

Oppositionsledaren tillika den före detta premiärministern Khaleda Zia har släppts ur sin husarrest efter Hasinas avgång.

Det största polisförbundet i Bangladesh meddelar under tisdagen att de kommer gå ut i strejk till dess att alla medlemmars säkerhet är garanterad.

Landets textilfabriker håller under tisdagen stängt, uppger en representant för textilindustrin, rapporterar Reuters. Under söndagen sattes fyra fabriker i brand.

Hundratals döda

De blodiga protesterna i Bangladesh har pågått i flera veckor. Minst 409 människor har fått sätta livet till och hundratals har skadats. Bara under måndagen dödades 109 personer.

Protesterna har handlat om landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket gynnar grupper allierade med Hasina. Protesterna anses även handla om korruption och bristande demokrati.

Myndigheterna har försökt stävja oroligheterna genom att bland annat införa utegångsförbud.

Under Hasinas 15 år vid styret har Bangladeshs ekonomi fått ett uppsving men landet har också tagit en mer auktoritär inriktning.