Största upploppen på 13 år i Storbritannien

TT

Uppdaterad 18.55 | Publicerad 07.52

Demonstrationer drabbar samman med polis under söndagen utanför ett hotell som använts av asylsökande i Rotherham.

Nära 150 personer har gripits efter våldsamma upplopp i flera städer i Storbritannien. Regeringen fördömer upploppen och garanterar att våldsmakarna kommer att ställas inför rätta.

Även under söndagen bröt stora oroligheter ut på flera platser i Storbritannien. Bland annat i staden Rotherham när maskerade, invandringsfientliga demonstranter krossade flera fönster på ett hotell som har använts för att hysa asylsökande.

Nära 150 personer har hittills gripits i samband med oroligheterna, och fler gripanden lär göras, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer sade på söndagen att han kunde ”garantera” att högerextrema upprorsmakare skulle ångra att de deltagit i de våldsamma oroligheterna.

”Vi kommer att göra vad som krävs för att ställa dessa ligister inför rätta”, säger han i ett uttalande.

Lovar hårda tag

Våldet är det värsta Storbritannien har sett sedan sommaren 2011, då omfattande upplopp ägde rum efter att polisen dödade en man i norra London.

Brittiska myndigheter lovar hårda tag mot upprorsmakarna som ligger bakom de senaste dagarnas upplopp.

– Våld tolereras inte, säger polisminister Diana Johnson.

Sattes i brand

De våldsamma protesterna tog fart efter att tre flickor dödats i ett knivdåd i Southport i måndags. Rykten om den misstänkte gärningsmannens bakgrund eldade på den hätska stämningen i främst högerextrema grupper, som kopplar knivattacken till invandring. Den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

På lördagskvällen urartade flera invandrarfientliga demonstrationer. Byggnader, bilar och soptunnor sattes i brand och minst två poliser fick föras till sjukhus.

I Liverpool drabbade närmare tusen högerextremister samman med motdemonstranter och ett stort polispådrag kallades in för att hålla grupperna ifrån varandra.

Stenar och ölflaskor ven genom luften och flera demonstranter tände bengaler och sköt fyrverkeripjäser mot polisen, rapporterar BBC.

Liknande scener utspelades i Hull, Bristol, Manchester, Blackpool och Belfast.