147 personer gripna efter upploppen i Storbritannien

Uppdaterad 19.42 | Publicerad 18.36

Sammanstötningar under söndagen.

Storbritanniens polis säger att de gripit 147 personer sedan gårdagens upplopp och demonstrationer.
Det kommuniceras genom ett pressmeddelande.

Polisen förväntar sig att fler personer kommer att gripas de kommande dagarna.

– Desinformation är en stor drivkraft bakom detta fruktansvärda våld och vi vet att många av de som deltar i dessa så kallade protester gör det som en direkt respons på vad de har läst online, skriver polischefen BJ Harrington.

De senaste veckan har ett stort antal demonstrationer och kravaller utspelat sig i Storbritannien efter knivdådet i Southport. Flera har blivit våldsamma och kallats högerextrema av polisen.

Under söndagen har de fortsatt, rapporterar brittisk media. Även denna dag har det varit våldsamt. Personer ska ha krossat bilrutor och fönster, tänt eld på soptunnor, och samlats utanför hem för asylsökande – plakat med budskapen ”stoppa invasionen” och ”ge hem till våra hemlösa först” i händerna.

Ett flertal poliser ska ha skadats.

Premiärministern fördömer

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer fördömer upploppen som skett i samband med demonstrationer i Storbritannien.

– Ni kommer att ångra för att ha varit del av detta, säger han på en presskonferens.

Det rapporterar BBC.

Han sa att människor i landet "har rätt att vara säkra" och ändå har vi sett "muslimska samhällen som blivit måltavlor... nazisthälsningar på gatan".

Dessutom ska han ha lovat att göra "vad som än krävs" för att ställa "ligisterna" till rätta.

– Detta är inte en demonstration, det är organiserat, våldsamt ligistbeteende och det har ingen plats på våra gator eller online, säger han.

Starmer fördömer särskilt en attack mot ett hotel där asylsökande bor.

Följ ämnen i artikeln