Fem punkter om knivdådet i Southport

Publicerad 10.18

En man greps efter dådet.

Två barn dog och flera vårdas fortfarande med allvarliga skador efter knivdådet i den brittiska staden Southport.

En 17-årig pojke har gripits och är nu misstänkt för brottet.

Här är fem punkter om söndagens blodiga attack.

1. Larmet

Strax innan klockan 13, svensk tid, larmades polis och ambulans till en dansstudio i Southport efter en man attackerat flera personer med kniv. Totalt fördes elva personer till sjukhus och två barn miste livet. Åtta av dem, varav flera barn, är fortfarande i kritiskt tillstånd.

2. Dansstudion

Dådet ska ha skett på en danskurs med Taylor Swift-tema riktad åt elever i grundskoleåldern. Runt 25 barn mellan åldern sex och elva år hade anmält sig till danskursen, rapporterar The Telegraph.

3. Gärningsmannen

En 17-årig pojke har gripits misstänkt för brottet. Polisen har bekräftat att han är hemmahörande i orten Banks, som ligger nära Southport. Händelsen utreds inte som terrorbrott i nuläget. Enligt vittnen som pratat med The Guardian tog pojken en taxi till platsen och ska ha varit maskerad vid dådet.

Räddningstjänst och polis på platsen.

4. Okänt motiv

Polisen har sagt att motivet för attacken är ”oklart”. Men det utreds i nuläget inte som ett terrorbrott.

”I detta tidiga skede pågår utredningen för att fastställa motivet till denna tragiska händelse, och vi skulle uppmana folk att inte spekulera medan utredningen pågår”, skriver de i pressmeddelandet.

5. Reaktionerna

Många har gått ut och fördömt söndagens blodiga attack.

”Min fru och jag är djupt chockade över att höra om den hemska attacken i Southport”, skriver Kung Charles på och fortsätter: ”Vi skickar våra djupaste kondoleanser till de familjer som förlorat anhöriga och de som påverkats av den fruktansvärda attacken.”

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer har också kommenterat händelsen på X: ”Det är fruktansvärda och djupt chockerande nyheter som kommer från Southport. Mina tankar går till alla drabbade”.

Följ ämnen i artikeln