Efter kravallerna: Fler protester planeras

TT

Uppdaterad 2024-08-03 07.59 | Publicerad 2024-08-02 23.09

Kravallpoliser går förbi en utbränd bil i Hartlepool tidigare i veckan. Kravaller bröt ut i flera städer i Storbritannien efter att tre flickor dödats i en knivattack i Southport i måndags.

En byggnad intill polisstationen i den engelska staden Sunderland har stuckits i brand under en våldsam protest efter knivmorden i Southport. Ett trettiotal demonstrationer uppges vara planerade till helgen.

Stenar och ölburkar ven i luften. Och när polis försökte skingra den uppretade folkmassan riktade några aktivister brandsläckare mot dem.

Hundratals högerextrema demonstranter drabbade samman med polis utanför en moské i Sunderland, strax utanför Newcastle i nordöstra England, sent på fredagen. Tre poliser skadades, två av dem så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus. Åtta personer greps i samband med oroligheterna.

Annan byggnad

Tidigare kom även uppgifter om att polisstationen i Sunderland stod i lågor, men enligt tidningen The Guardian var det byggnaden intill som brann.

”Under kvällens lopp möttes dessa poliser av allvarliga och oavbrutna nivåer av våld, vilket är ytterst beklagligt”, säger polischef Helena Barron i ett uttalande.

Kravaller bröt ut i flera städer i Storbritannien i veckan efter att tre flickor dödats i en knivattack i Southport i måndags.

De våldsamma upploppen eldades på av falska rykten om att den 17-årige mannen som sitter häktad misstänkt för dådet sökte asyl i landet.

Skärpt säkerhet

Brittisk polis säger sig vara beredd på fler högerextrema demonstrationer och meddelar att säkerheten skärps kring landets moskéer.

Ett trettiotal demonstrationen planeras i flera städer, främst i norra England, under helgen, enligt uppgifter i brittiska medier.

– Polisen har regeringens fulla stöd för att vidta kraftfullast möjliga åtgärder, säger Storbritanniens inrikesminister Yvette Cooper med anledning av oroligheterna.

– De representerar inte Storbritannien, tillade hon om våldsverkarna.