Flera poliser skadade i brittiska upplopp

TT-AFP

Publicerad 2024-08-03 14.10

En demonstrant kastar en tegelsten under en protest i Liverpool, England efter måndagens knivattacker i Southport, där tre små barn dödades.

Flera poliser har skadats i våldsamma upplopp i Storbritannien under lördagen. Under helgen planeras flera högernationalistiska demonstrationer hållas och polisen har skickat ut tusentals fler poliser på gatorna.

I bland annat Belfast, Manchester, Leeds och Nottingham har det under lördagen brutit ut oroligheter när högerextrema aktivister mötte antirasistiska demonstranter, rapporterar flera brittiska medier. I Liverpool har flera poliser skadats under ”allvarliga ordningsstörningar”, enligt en talesperson.

Tre poliser har skadats och fyra personer gripits efter oroligheter i Hull, en stad i nordöstra England. Tidigare krossades fönster på ett hotell i Hull som används för att hysa migranter.

Tusentals poliser

Under helgen planeras flera liknande sammankomster att äga rum runt om i landet vilket har lett till att polisen skickat ut tusentals poliser på gatorna, många i kravallutrustning. Polisen använder sig även av övervakning och ansiktsigenkänningsteknik.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer säger att det ”inte finns någon ursäkt” för gatuvåld i samband med högerextrema protester.

Högerextrema English Defence League anklagas för att ligga bakom den våg av våldsamheter som har drabbat landet sedan tre flickor dödades i ett knivdåd i Southport.

Falska rykten

Upploppen har eldats på av falska rykten om att den 17-åring som misstänks för dådet hade sökt asyl i landet. Han är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

Säkerheten vid landets moskéer har stärkts efter dagar av våldsamma protester och upplopp. Flera muslimska ledare har fått hotfulla samtal, säger muslimska rådets ordförande Zara Mohammed.

– Många undrar om de ens vågar hålla aktiviteter som barnträffar och kvinnomöten. Flera säger att de fått direkta hot om attacker, säger hon.

ANNONS