Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Uppgifter: Anstiftare erbjuder stora summor för mord i Danmark

Publicerad 2024-07-12

Svenska ungdomar får uppdrag att mörda i Danmark.

Uppgifter som Aftonbladet tagit del av visar att de kan erbjudas tiotusentals euro för ”ett huvud”.

– Vi har mängder av svenska barn som är benägna att begå grova våldsbrott, säger Erik Lindblad, operationsledare för Frigg.

De senaste veckorna har flera svenskar gripits i eller på väg till Danmark för att utföra dåd.

En del av dåden tros ha varit kopplade till en konflikt som blossade upp mellan gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo och mc-gänget Comanches tidigare i år.

Mc-gänget uppges dock nyligen ha betalat en miljon kronor för att lösa konflikten – uppgifter som mc-klubben tillbakavisar i dansk media.

Och trots att just den konflikten påstås ha löst sig fortsätter svenskar att åka till Danmark i syfte att begå våldsbrott.

Ismail Abdo tros dessutom även ha hamnat i en konflikt med det danska nätverket LTF – Loyal to Familia, enligt källor.

Öresundsbron med Köpenhamn i bakgrunden.

Uppgifter: Erbjuds tiotusentals euro

Aftonbladet har tagit del av uppgifter som visar att polisen misstänker att svenska ungdomar tar på sig uppdrag att mörda i Danmark. Anstiftarna kan erbjuda tiotusentals euro ”för ett huvud” – alltså för att någon ska mördas.

Erik Lindblad, nationell operationsledare i polisens nationella särskilda händelse Frigg, uttalar sig inte om enskilda händelser i Danmark. Däremot säger han att Sverige har ”mängder av ungdomar” som är benägna att begå grova våldsbrott.

– Det är en av anledningarna till att vi ser ett ökat antal unga frihetsberövade i till exempel Danmark, säger han, och fortsätter:

– De eftersöker den typen av uppdrag själva. I vissa av fallen har det inte med svenska gängkonflikter att göra, utan konflikter mellan gäng i andra länder.

Polisen har även sett hur andra typer av utförare, som missbrukare, anlitas till uppdragen, enligt uppgifter.

Flera gripna – skulle utföra dåd i Danmark

I måndags greps en tonårspojke på centralstationen i Stockholm, enligt uppgifter. Polisen misstänker att pojken ska ha varit på väg till Malmö och sedan Danmark för att begå ett mord.

Han tros ha fått uppdraget av en anstiftare som gett honom tydliga instruktioner – men polisen hann före och stoppade pojken.

Två dagar senare, i onsdags, greps en 19-årig man och en 31-årig man med ett skarpladdat vapen på ett hotell i Köpenhamn.

31-åringen har en kriminell bakgrund i Sverige men ingen tydlig nätverkskoppling, enligt Aftonbladets uppgifter.

En av polisens teorier är att han agerat på uppdrag av en okänd anstiftare.

Både 19-åringen och 31-åringen häktades igår. Polisen misstänker att tonårspojken som greps i måndags, och de gripna männen i Danmark, kan ha samarbetat med varandra, enligt källor.

Vilket nätverk som anstiftat dåden, och vem eller vilka som tros ha varit måltavlorna i de här fallen, är okänt.

Centralstationen i Stockholm.

Blandar sig i konflikter utomlands

Tendenserna liknar de man sett i Sverige de senaste åren. Det nya är att ungdomar nu även åker utomlands för att begå dåden, enligt källor.

– Att svenska utförare skickas till Danmark är ett nytt fenomen, har en källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt Erik Lindblad från Frigg finns det flera anledningar till varför svenska gängkriminella agerar utomlands.

– Vi har sett att grovt kriminella svenskar vill expandera sin narkotikamarknad. Det kan också vara så att de ligger i konflikt med kriminella grupperingar i andra länder, säger han.

Utesluter inte gängkrig över gränsen

Vidare säger Erik Lindblad att svensk polis jobbar gränsöverskridande och har ett gott samarbete med polisen i våra grannländer och andra länder i Europa.

– Vi jobbar med det här som vi jobbar med ärenden inom Sverige. Det är fri rörlighet inom EU och särskilt inom Norden och det måste vi ta hänsyn till. Vi har en fin samverkan och informationsutbyte med Danmark och Norge, och vi försöker förebygga och förhindra brott i andra länder också. Vi har samma skyldighet där också, säger han.

I nuläget har polisen ingen konkret misstanke om att danska gängkriminella kommer börja åka till Sverige för att utföra dåd. Samtidigt utesluter han inte att ett gränsöverskridande gängkrig skulle kunna bryta ut.

– Det finns ingen konkret oro för det, och inget konkret som tyder på att det kan ske just nu. Däremot har vi med oss det och följer läget ständigt. Vi jobbar med hypoteser om hur vi ska kunna ligga före våldet, och den hypotesen räknas givetvis med där, säger Erik Lindblad.