Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Nytt larm: AMOC kan kollapsa på 30-talet

Nederländska forskare testar ny modell: Verkligen oroande

Publicerad 14.25

Forskarlarm om Golfströmmens kollaps är ingen nyhet.

Men enligt en ny studie kan det hända tidigare än vi anar.

Redan på 2030-talet.

Följ ämnen

Den skrämmande slutsatsen om AMOC, Atlantic meridional overturning circulation, dras i en ny rapport.

Forskning pekar på att AMOC, på grund av varmare havstemperaturer och förändrade havssalter på grund av mänsklig påverkan, kommer att kraftigt bromsa in – eller helt kollapsa, skriver CNN.

Skulle leda till katastrof

Det skulle utlösa en katastrof över stora delar av jorden och helt förändra väder och klimat, skriver forskarna i rapporten.

Kartan visar den så kallade storskaliga cirkulationen i Atlanten, AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation) där bland annat Golfströmmen ingår.

Enligt den modell som forskarna använt kan kollapsen inträffa någon gång mellan 2037 och 2064. Mest troligt årtal är 2050, enligt forskarna.

– Det här är verkligen oroande. Alla negativa sidoeffekter av antropogeniska (mänskligt orsakade, reds anm) klimatförändringar kommer att fortsätta, som fler värmeböljor, mer torka, fler översvämningar, säger René van Westen, studiens medförfattare och marin- och atmosfärforskare vid nederländska Utrechtuniversitetet.

– Om du dessutom lägger till Golfströmmens kollaps … kommer klimatet att förändras ännu mer.

Skogsbrand i Kalifornien tidigare i sommar.

AMOC drar likt ett transportband varmt ytvatten från den södra hemosfären och tropikerna och för det till de kalla vattnen i norra Atlanten. Det kallare salthaltiga vattnet sjunker och flyter sedan söderut. Det kyler av delar av den södra hemisfären och ser samtidigt till att delar av den norra inte blir outhärdligt kall – dessutom transporterar strömmen näringsämnen som håller marina ekosystem vid liv, skriver CNN.

Växande istäcke

Vid en eventuell framtida kollaps av Golfströmmen kommer den arktiska isen att växa söderut under flera decennier. Efter hundra år skulle den sträcka sig hela vägen ner till Englands sydkust, enligt forskarna.

En kollaps av Golfströmmen skulle få istäcket arktis istäcke att nå ända till Englandssydkust, enligt forskarna.

Europas genomsnittstemperatur skulle störtdyka, liksom Nordamerikas inklusive delar av USA:s. I Amazonas regnskog skulle årstiderna vändas upp och ner, dagens torrperioder skulle i stället bli regnperioder och tvärtom.

– En AMOC-kollaps är en verkligt stor fara som vi borde göra allt för att undvika, säger Stefan Rahmstorf, fysisk oceanograf vid Potsdamuniversitetet i Tyskland.

Han deltog dock inte i den nya studien.

Ny modell

Utrechtforskarna använde en ny, modern typ av modell för att få fram sina resultat. Och för första gången har ett område i södra Atlanten identifierats som den optimala platsen för att mäta förändring i strömmarna. De studerade temperaturer och salthalt i området för att bekräfta tidigare prognoser om när Golfströmmen kan nå sin brytpunkt. Även atmosfärs- och landdata.

– Fram till för några år sedan diskuterade vi om Golfströmmen skulle alls kollapsa. Nu ser det mycket mer sannolikt ut än för bara några år sedan, att detta kommer att hända, säger Rahmstorf.

Kan underskatta riskerna

För runt fem år sedan säger att han själv skulle ha trott på att Golfströmmens kollaps under det här århundradet inte var sannolik, även om en tioprocentig risk är oacceptabelt hög, menar han.

– Nu finns det fem rapporter som för fram att det mycket väl kan hända det här århundradet, även innan mitten av århundradet. Min övergripande bedömning är nu att risken för att vi ska passera brytpunkten det här århundradet förmodligen är högre än 50 procent, säger Rahmstorf till CNN.

Den nya modellen tar dock inte hänsyn till smältande is från Grönland som strömmar ut som sötvatten i norra Atlanten och rubbar salthalten.

– Du får ett enormt inflöde av sötvatten i norra Atlanten och det kommer helt att störa ekosystemet. Denna svaghet i forskningen innebär att prognoserna för hur snart eller snabbt en kollaps kan inträffa underskattas, säger han.

Möter svensk kritik

Studiens slutsatser har kritiserats av svenska forskare.

– Att hastigt dra slutsatser baserade på isolerade observationer, indirekta rekonstruktioner eller modellsimuleringar är inte bara riskabelt, det är direkt vilseledande, har Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare på Stockholms universitet, tidigare sagt till SVT Nyheter.

Hans och hans kollegers forskning visar i stället att den nordiska delen av Golfströmmen kan förstärkas i en varmare värld.

– Det kan tyda på en potentiell motståndskraft hos Golfströmmen som inte uppmärksammats tidigare, säger han till kanalen.

Fotnot: Den nya forskningen granskas just nu av experter på området och har därför ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.