Dödshot mot turister i semesterparadiset

Uppdaterad 20.10 | Publicerad 20.07

Varken demonstrationer eller hungerstrejker hjälpte.

Turisterna fortsätter att komma.

Nu skruvas tonläget upp – med rena dödshot.

Protesterna mot de tiotals miljoner som utgör massturismen i Spanien blir allt mer märkbara på de kanariska och baleariska öarna.

Lokalborna har försökt att protestera, senast för ett par veckor sedan demonstrerade 10 000 spanjorer mot turismen. Och i april hungerstrejkade öbor på Teneriffa.

Höjda priser – och slitage

Enligt demonstranter ligger massturismen bakom kraftigt höjda bostadspriser och slitage på miljö och natur.

Graffiti i Barcelona med texten ”Turister, åk hem”.

På Mallorca har det klottrats brutala budskap.

”Döda en turist”, står skrivet på en vägg i staden Manacor – något som sprider oro på ön och ytterligare späder på missnöjet med turisterna, skriver Dagbladet.

De lokala myndigheterna har de senaste veckorna försökt lugna ner den hätska stämningen och uppmanar öborna att visa respekt för turisterna.

”Är välkomna”

Maria Antònia Sansó, talesperson för PP, Partido popular, understryker att den här typen av vandalism inte representerar den generella åsikten bland Manacors lokalbefolkning. Turister är och förblir välkomna dit, säger hon enligt Majorca Daily Bulletin.

Protester på Teneriffa i våras.

För några dagar sedan intog tusentals demonstranter gatorna i Palma de Mallorca. På deras plakat stod bland annat ”Ta tillbaka era fyllon – ge tillbaka våra hem” och ”Ditt paradis , vår mardröm”.

På kanarieön Teneriffas norra sida har myndigheterna nu satt upp stora skyltar på stranden Playa Jardín i Puerto de la Cruz – på grund av förorenat avloppsvatten. Och det handlar om det underdimensionerade avloppssystem i dels Puerto de la Cruz, dels i Los Realejos, enligt lokala medier.

Förra året besökte 6,5 miljoner turister ön, något som kan ha bidragit till problemet.

Nya lyxhotell

Samtidigt byggs två nya lyxhotell på södra sidan av ön – och gjort att protesterna tagit ytterligare fart. De cirka 900 000 öborna har fått nog och vill inte ha ännu fler turister till Teneriffa.

Men turism står för 35 procent av kanarieöarnas BNP och 40 procent av alla jobb.

Även om de spanska öarna tycks vara ett epicentrum för lokalbefolkningens avsky för turism har proteströrelsen spridit sig även till Grekland, Nederländerna  – och det spanska fastlandet.

Människor på stranden i Barcelona, Spanien.

I början av juli ljöd slagorden ”Turister, åk hem” i Barcelona. Samtidigt fick oförberedda turister där finna sig i att blir nedsprejade med vatten från vattenpistoler. Dessutom syntes t-shirts med budskapet ”Turister, åk hem” i folkvimlet.

26-årige Carlos Ramirez, lärare i staden, säger att han har en hyfsad lön och har sparat till ett eget boende i flera år. Men priserna har ökat kraftigt och nu är han rädd att han ska tvingas flytta.

– Alla jag känner bor här. Men det enda sättet för dig att ha råd att leva i Barcelona är att dela med två, tre, fyra andra, säger han till CNN.

Hyrorna i staden har ökat med 68 procent det senaste decenniet.

Enligt Ramirez finns det bara en anledning till detta: Massturism. På hans tröja står orden samma slagord som demonstranterna skanderade: ”Turister, åk hem”.

Den negativa uppmärksamheten kring anti-turismströmmarna har påverkat turistnäringen i det stora hela. Högsäsongen har inte gått som förväntat – nu återstår knappt fyra veckor.

Följ ämnen i artikeln