Ballongpiloten: ”Säkerhetslandning på perfekt ställe”

Publicerad 16.09

Luftballongen som landade vid Tele2 Arena på fredagskvällen flögs av Lars Ekstedt.

Han tillbakavisar att det skulle ha rört sig om en nödsituation.

– Det var en kontrollerad säkerhetslandning på ett perfekt landningsställe, säger ballongpiloten.

En kvinna som bevittnade luftballonglandningen i Globen-området i södra Stockholm sade på fredagskvällen till Aftonbladet:

– Jag såg att det där inte gick bra.

”Kontrollerad säkerhetslandning”

Piloten Lars Ekstedt, som flög luftballongen med 17 passagerare på uppdrag av företaget Dream Balloon, håller inte med:

– Det var en kontrollerad säkerhetslandning. Vindavtagandet kom snabbare än vi hade beräknat. Men det var helt okomplicerat. Det var ingen vind, bara att sjunka ner. Det fanns inga stolpar i närheten, inga människor, ingen gröda att förstöra. Jag satte ner den på en inhägnad grusplan, som var 100 gånger 100 meter, säger Ekstedt och fortsätter:

– Det blir ju spektakulärt när det är så mycket människor i rörelse. Och ballongen stod uppställd ett tag medan vi funderade på hur vi skulle packa ner och flytta på den. Men det var ju ett perfekt landningsställe.

Lars Ekstedt flög luftballongen som landade vid Tele2 Arena på fredagskvällen. Här syns han under en annan flygning över Stockholms-trakten.

”Som djur på en djurpark”

Enda dramatiken uppstod enligt Lars Ekstedt medan de planerade hur ballongen skulle flyttas:

– Vi stod ju ensamma på det inhägnade området. Då kom det lite folk och tittade på andra sidan. Så vi var väl lite som djur på en djurpark. Sen tog vi beslutet att flytta lite på staketet så vi kunde få ut ballongen.

Ballongen nödlandade alldeles intill Tele 2.

Dyrare att flyga ballong

Enligt Lars Ekstedt har det på senare år blivit mycket färre ballongflygningar i hela Sverige, bland annat på grund av att Transportstyrelsen har höjt olika avgifter, till exempel för ballongflygningscertifikat:

– Nu för tiden är ju ballongflygning nästan utrotad, säger Lars Ekstedt, som varit ballongpilot i fyra decennier.

Fick diplom

Passagerarna fick efter gårdagens flygning varsitt diplom med adligt namn enligt traditionell ballongflygningssed, i det här fallet bland annat Ballonggrevinna af Enskede. Målet för ballongflygningen, som började på Gärdet, var egentligen Årstafältet.

ANNONS