Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Nya uppgifter om badolyckan där pojke dog

Uppdaterad 10.00 | Publicerad 08.17

En pojke i 10-årsåldern dog när han lekte på Skara Sommarland.

Nu framkommer nya uppgifter om hur olyckan gick till.

– En gäst såg honom och sa direkt till badvakten, säger en anställd som Aftonbladet pratat med.

Under tisdagen meddelade Jenny Karlsson, vice chefsåklagare i Skövde, att pojken kom från Göteborgsområdet, enligt P4 Skaraborg.

Olyckan skedde vid Sagopoolen, bekräftar Skara Sommarlands vd, Christoffer Östling.

– Sagopoolerna är ett område med flera pooler, och olyckan skedde i den övre poolen. Där finns bland annat vattenfall och linbana.


Hittades i poolen

Pojken, som senare dog av sina skador på sjukhus, hittades i östra delen av poolen, enligt Östling.

Parkens vattenparksdel var stängd under söndagen, men öppnade upp dörrarna igen under måndagen.

– Vi gjorde en ny bedömning i samråd med våra medarbetare på söndag kväll att öppna upp vattenparksdelen igen. Vi fortsätter stötta våra medarbetare. Det finns olika behov av stöd, och vi försöker möta de behoven. Det finns samtal och närvaro mellan kollegor, men också andra typer av samtalsstöd för de som behöver det. Det är oerhört tungt för oss på sommarlandet de här dagarna, säger han till Aftonbladet.

 Christoffer Östling, tillförordnad vd för Skara Sommarland. 

Mejl: Säkerheten viktigast

Han skriver senare i ett mejl att säkerheten är det viktigaste för Skara Sommarland.

– När en sådan här tragisk olycka sker är det självklart att vi går igenom våra arbetssätt och rutiner.

Han skriver även att de går igenom sina riskanalyser för att se om något behöver förändras.

– Vi har redan inlett det arbetet men vi kan inte säga hur lång tid det kommer ta, skriver han i mejlet.

Föll ner

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska barnet ha fallit ned i poolen i närheten av linbanepåstigningen, hur lång tid det tog innan olyckan upptäcktes är oklart.

– En gäst såg honom och sa direkt till badvakten, säger en sommaranställd som Aftonbladet pratat med.

Den sommarlandsanställde beskriver stämningen i parken under dagarna efteråt.

– Det spred sig väldigt fort och blev mycket spekulationer bland gäster och de som jobbar där. Sedan på söndagen var det verkligen dystert. Vi gick från 5 000-6 000 besökare dagen innan till typ 2 000 på söndagen.

”Inte osäkrare än något annat”

Den säsongsanställde säger att hen personligen inte kommer att åka med linbanan igen. Linbanan är öppen sedan vattenlandet öppnade igen under måndagen.

– Jag tycker inte den behöver stängas. Den är inte osäkrare än något annat.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera föräldrar som besökt Skara sommarland och oroat sig för säkerheten då trängseln är stor.

Den säsongsanställde medarbetaren säger att Parks and Resorts, som driver Skara sommarland, tagit händelsen på allvar och varit i kontakt med medarbetarna gällande frågor om psykiskt mående, återöppningen och frågor från media.

Däremot upplever personen att utbildningen för nya säsongsanställda – inklusive badvakter – är väldigt kort och intensiv. Samtidigt är många nyanställda väldigt unga, enligt personen Aftonbladet pratat med.

– Det har gått väldigt fort. Jag tror badvakterna gjorde så gott de kunde utifrån utbildningen, men det känns som att den varit så snabb.

”Svårt att hålla koll som badvakt”

Personen har tillsammans med kollegor lyft klagomål till ledningen i parken, och upplever att de blir lyssnade på. Den säsongsanställde instämmer i bilden många gäster delat – att det ofta är stor trängsel i parken.

– Just i baddelen under högsäsong, jag hade själv inte ens gått in i vågpoolen då. Jag kan hundra procent förstå att det händer att man missar något, det är så mycket folk och det är svårt att hålla koll som badvakt.

Följ ämnen i artikeln