Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Svenskar gripna för sprängning i Köpenhamn

TT

Uppdaterad 07.48 | Publicerad 06.00

Polisen undersöker en kiosk i Köpenhamn där en explosion inträffade på tisdagskvällen.

En man och en kvinna i 25-årsåldern greps på tisdagskvällen vid Öresundsbron i Sverige misstänkta för ett sprängdåd mot en närbutik i Köpenhamn, rapporterar Sydsvenskan.

Enligt tidningen är de båda svenska medborgare.

– Dansk polis har följt efter en bil från dansk sida för att det finns misstanke om att personer i den här bilen har utfört brott i Danmark, sade polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till tidningen.

Senare på kvällen meddelade Köpenhamnspolisen att två personer som gripits i Sverige misstänks för sprängdådet.

Sydsvenskan skriver att de båda är svenskar, något som Köpenhamnspolisen inte velat bekräfta.

Det var på tisdagskvällen som någonting detonerade vid en kiosk i Østerbro. Ingen person skadades i explosionen.

Den senaste veckan har flera incidenter inträffat där unga svenskar misstänks begå grova våldsbrott i Danmark.

På tisdagseftermiddagen häktades en 17-årig svensk pojke misstänkt för mordförsök efter en skjutning mot en 18-åring i Frederiksberg i Köpenhamn.

Och efter två skottlossningar i Danmark förra onsdagen har en svensk 16-åring och en svensk 17-åring häktats för misstänkt inblandning. Den ena skottlossningen skedde i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn, den andra i Kolding.

På tisdagen sade Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) att danska myndigheter kommer att arbeta dag och natt för att det ”svenska tillståndet” inte ska spridas till Danmark.

– Det är ett uttryck för både en sjuk och rå kultur att vi nu är på en plats där gängmiljön i Sverige har byggt upp en verksamhet där man kan anlita tonåringar i Sverige för att utföra brott, och att det nu är något de försöker göra i Danmark, sade han enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Följ ämnen i artikeln