Svenskar häktade efter skjutningar i Danmark

Maria Davidsson/TT

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-08-01 13.22

En svensk tonårspojke är misstänkt för mordförsök efter en skottlossning i Köpenhamn. Arkivbild.

Två svenska tonårspojkar har häktats i Danmark efter två skilda skjutningar i Kolding respektive Köpenhamn på onsdagen. Enligt den danska polisen värvas unga svenskar på sociala medier för att begå brott i landet.

En 17-årig pojke från Sverige häktas i fyra veckor i Danmark misstänkt för mordförsök efter en skjutning i Koldning under onsdagen, rapporterar Danmarks Radio.

Under häktningsförhandlingen på torsdagen framkom att en person träffades av minst tre skott i benen i samband med händelsen. Pojken har erkänt brott men polisen söker efter ytterligare en man som de tror är inblandad.

Bara några timmar tidigare häktades en annan svensk pojke, 16 år, för en skjutning på Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn, också på onsdagen. Han är misstänkt för vapeninnehav och mordförsök på en oidentifierad person, uppger Ritzau. Ingen person skadades i samband med händelsen och pojken förnekar brott.

Värvas på sociala medier

Enligt dansk polis värvas unga svenskar på sociala medier för att utföra brott mot betalning i landet.

– Vi har sett att kriminella söker efter personer på sociala medier som är villiga att utföra grova brott, och att unga svenskar dessvärre tar på sig uppgiften mot betalning, säger polischef Torben Svarrer vid Danmarks Nationella enhet mot Särskild Kriminalitet (NSK) till TT.

– Det är något som vi självklart ser på med mycket stort allvar.

Dansk polis bedömer att det finns ett samarbete mellan svenska och danska gängkriminella, men än har man inte sett tecken på att svenska gäng etablerat sig i Danmark.

Nära samarbete

Dansk och svensk polis har ett nära samarbete och man delar dagligen information med varandra. Torben Svarrer uppger att det har gjort att man har kunnat avstyra flera brott.

– Jag vill mycket kraftigt varna för att man som ung person handlar i tron om att man på grund av sin unga ålder kan undgå ett hårt straff för grova brott. Så är inte fallet, säger Svarrer.

I mitten av juni blev ytterligare två andra svenska tonårspojkar häktade för mordförsök utanför Köpenhamn.

ANNONS