Dansk minister: "Vill inte ha svenska förhållanden"

Cornelia Mikaelsson / TT

Uppdaterad 14.34 | Publicerad 13.48

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) säger att det är "djupt oacceptabelt" att unga svenskar betalas för att begå brott i Danmark. Arkivbild.

På torsdagen häktades två svenska tonårspojkar för två skilda skjutningar i Danmark.

Samtidigt uppgav dansk polis att unga svenskar värvas på sociala medier för att begå brott mot betalning i landet.

”Det är djupt oacceptabelt”, skriver Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) till TT.

I mitten av juni häktades två svenska tonårspojkar för mordförsök utanför Köpenhamn. På torsdagen blev ytterligare två svenska tonåringar häktade för två skilda skjutningar i Danmark i onsdags.

Nu kommenterar Danmarks justitieminister den senaste tidens häktningar av svenska tonåringar i landet.

”Jag ser mycket allvarligt på de händelser vi har sett och informationen från polisen. Det är djupt oacceptabelt att svenskar och personer som är bosatta i Sverige bedriver allvarlig kriminalitet i Danmark”, skriver han till TT.

”Vi vill inte ha svenska förhållanden i Danmark.”

Kontakt med svenska myndigheter

Vidare skriver Hummelgaard att de har ett bra samarbete med svenska myndigheter, och att de har goda förutsättningar att bekämpa gängkriminalitet med hänvisning till landets så kallade ”bandepakker”.

”Vi har från politiskt håll nyligen infört ett nytt och mycket omfattande paket, som också stärker gränsöverskridande brottslighet. Så snart som möjligt kommer jag att träffa rikspolischefen för att diskutera situationen, och om polisen är i behov av fler verktyg.”

Misstänkta för mordförsök

På torsdagen häktades en 17-årig pojke från Sverige i fyra veckor misstänkt för mordförsök efter en skjutning i Kolding på onsdagen.

Bara några timmar tidigare häktades en annan svensk pojke, 16 år, för en skjutning på Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn, också på onsdagen. Han är misstänkt för vapeninnehav och mordförsök på en oidentifierad person.