Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Svenska barnsoldater hyrs in för att utföra brott i Danmark

Nattens skottlossning i Laholm kopplas till danska gängkonflikten

Uppdaterad 15.10 | Publicerad 11.55

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard.

Danska gängkriminella hyr in svenska barnsoldater.

Det har skett vid 25 tillfällen under de senaste månaderna, uppger Danmarks justitieminister.

– Det är djupt oroande att det över huvud taget kan ske och det är djupt oroande att det sker i Danmark, säger han till DR.

Vid 25 tillfällen sedan i april har kriminella i Danmark hyrt in svenskar för att utföra brott i landet. Det säger Danmarks justitieminister efter ett möte med polisen.

– Kriminella grupperingar i Danmark har hyrt svenska barnsoldater – det kallar jag dem – för att utföra kriminella handlingar, säger justitieminister Peter Hummelgaard till Danmarks radio (DR).

I dag har Hummelgaard diskuterat frågan med både rikspolischefen och den enhet inom dansk polis som är inriktad mot grov kriminalitet.

Öresundsbron.

Hummelgaard uppger att polisen i en stor del av de 25 fall han nämner kunnat sätta stoppa för de kriminella dåden innan de genomförts.

Dansk polis efterfrågar ytterligare möjligheter att dekryptera kommunikation via sociala medier. Ansiktsigenkänning är en annan metod som polisen önskar också att få använda, enligt Hummelgaard.

Polisinsats i Södertälje efter en skjutning under natten till torsdag.

Familjerelation med två gripna

Nattens skottlossning i Laholm kopplas till danska gängkonflikten, enligt Ekstrabladet.

Enligt tidningen så har svenska gängkriminella deltagit i uppgörelser mellan danska gäng – vilket bland annat ledde till att en handgranat kastades in i en kiosk i Köpenhamn under tisdagskvällen.

Två svenskar – en man och en kvinna – greps på den svenska sidan av Öresundsbron misstänkta för dådet.

Enligt Ekstrabladet har den man som sköts i Laholm en familjerelation till de två gripna svenskarna.

Den svenska polisen utför fortfarande ett intensivt utredningsarbete gällande skjutningen i Laholm, där en man sköts i benet. Polisen vädjar till allmänheten om att få in tips som kan hjälpa dem vidare i utredningen.

”Polisen efterlyser personer som har gjort iakttagelser, framför allt i västra Laholm, men även Laholm i övrigt, från sen kväll till strax efter midnatt i går”, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln