Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Förbereder sig under jorden – efter hotet från Hizbollah

Publicerad 2024-08-07 22.19

HAIFA. Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah pekar ut Haifa som ett mål för en attack.

Under jorden förbereder sig hamnstaden för ett nytt krig.

– Det är svårt, de kan bomba oss hela tiden, säger sjuksköterskan Anat Harb, 59.

Följ ämnen
Israel

Efter mordet på Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr har den terrorstämplade gruppen utlovat hämnd.

I ett tal till nationen på tisdagen pratade Hizbollahs högsta ledare Hassan Nasrallah om ett kommande raketanfall och riktade blicken mot Haifa i norra Israel.

– Haifa måste vara beredda på alla scenarion, sa han.

Israel förväntar sig dagliga anfall med närmare 4 000 avfyrade raketer, något som kan leda till tusentals döda och skadade.

På Rambam-sjukhuset i Haifa förbereder man sig nu för vad som kan hända.

– När Hizbollah bombade sjukhuset 2006 hade vi inget skydd, den här gången är vi mycket bättre förberedda, säger sjukhusets talesperson David Ratner.

2 000 sängplatser och fyra operationssalar kommer finnas i det underjordiska sjukhuset.

 

Läkaren Nati Horowitz, 54, visar upp nödsjukhusets sambandscentral.

Bombsäkert

På 72 timmar kan det bombsäkra parkeringsgaraget göras om till världens största underjordiska sjukhus med totalt 2 000 sängplatser och fyra operationssalar.

– Just nu är det tredje våningsplanet förberett för allt som kan hända i norra Israel, säger den 54-årige läkaren Nati Horowitz som står i kommandocentralen där man håller kontakt med IDF och regeringen.

Hur är det att inte veta när en attack kan komma?

– Det är en bra fråga. Det är väldigt komplicerat och något alla här i personalen frågar sig själva. När händer det? Först och främst hoppas vi att det inte händer, men om det gör det är det inget vi kan göra. Vi kan bara förbereda oss och det gör vi. När de behöver oss kommer vi att vara här.

Att vårda människor i underjorden är dock inte helt lätt, medger Horowitz.

– Det finns inget solljus här nere. Patienterna kommer tillbringa dygn här utan att se ljuset och det är väldigt svårt för dem. De har inte heller några egna rum så när de vaknar kommer det vara väldigt mycket folk. För vi kommer behandla alla typer av skador du kan tänka dig. Det är jättesvåra utmaningar.

Sjuksköterskan Anat Harb, 59, pratar med patienten Daoud Daoud som får dialys.

”Kan hända när som helst”

På golvet går svensktalande sjuksköterskan Anat Harb, 59, runt och tar hand om patienterna.

I Sverige skaffade hon familj och jobbade på Västerviks sjukhus. Efter nio år i Västervik flyttade hon tillbaka till Israel, hennes son bor kvar i Sverige. Nu är hon ansvarig för krigssjukvården på röntgenavdelningen.

– Vi är förberedda, men det kommer att vara svårt för vi vet inte hur attacken kommer att vara. Många patienter kommer att komma in till sjukhuset på samma dag så därför kan vi bara försöka vara beredda. Men jag vet inte om det kommer att vara exakt som vi hade förutspått, säger hon.

Är du orolig över situationen?

– Ja, det är svårt. Det är svårt att fortsätta jobba som vanligt när man hela tiden tänker att det kommer att hända när som helst. För att det kommer att vara ett scenario där de kommer att bomba oss hela tiden.

Följ ämnen i artikeln