Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Blodiga räder i väntan på Irans svar

TT-AP-AFP

Uppdaterad 13.36 | Publicerad 10.09

Palestinier samlas runt en bil som träffats av en israelisk drönarattack i byn Zaita på Västbanken. Bild från den gångna helgen.

Åtta palestinier har dödats och flera skadats i en israelisk attack på Västbanken.

Samtidigt fortsätter omvärlden att bäva i väntan på ett förmodat iranskt svar på de attacker där en Hamasledare och en Hizbollahledare dödades.

De åtta palestinska dödsoffren kom i två separata israeliska räder på den ockuperade Västbanken under tisdagen.

Israel har utfört upprepade attacker i området sedan kriget i Gaza bröt ut i oktober förra året, och enligt lokala hälsomyndigheter har fler än 600 palestinier dödats. Samtidigt har militanta palestinier utfört flera attacker mot israeler.

Strider mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon har också pågått nästan dagligen sedan den 7 oktober, men efter att Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödades i en israelisk attack är läget än mer spänt.

”Flerfrontskrig”

I helgen kommenterade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att landet redan befinner sig i ett ”flerfrontskrig” mot Iran och dess allierade i regionen.

Spänningen mellan Israel och ärkefienden Iran har ökat efter terrorstämplade Hamas politiske ledare Ismail Haniya dödades under ett besök i Irans huvudstad Teheran. På måndagskvällen sade Irans nytillträdde president Masoud Pezeshkian att ”den sionistiska regimen kommer att få ett svar för sina brott.”

– Israels kriminella handlingar i Gaza och mordet på Hamas politiska ledare Ismail Haniya är ett brott mot all internationell rätt, fortsatte han.

Möte med Ryssland

Kommentarerna kom under ett möte med ordföranden för det ryska säkerhetsrådet, Sergej Sjojgu, som besöker Teheran, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

– Moskva har varit en strategisk partner och vän i svåra tider för Teheran, sade Pezeshkian.

Sjojgu, som även är Rysslands före detta försvarsminister, träffade också stabschefen för de iranska väpnade styrkorna sent på måndagen.

ANNONS