Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Israel förbereder för kraftig Iran-hämnd

TT

Publicerad 2024-08-05 09.04

Israeliskt luftförsvar skjuter ned raketer avfyrade från Libanon under söndagen den 4 augusti.

Israeler förbereder sig för en flera dagar lång vedergällningsattack från Iran efter morden på två högt uppsatta milisledare. Det uppger en israelisk källa för NBC News.

Spänningen ökar mellan Israel och ärkefienden Iran efter Hamas politiske ledare Ismail Haniya och Hizbollahs befälhavare Fuad Shukr dödats.

Upptrappningen sker i ljuset av Gazakriget som inleddes i oktober förra året.

En källa inom Israels ledning uppger för NBC att landet förbereder sig på en våg av robotar och drönare, avfyrade från Iran och dess allierade i regionen.

– De kommer bara att försöka trötta ut oss, säger källan.

Drönarattack mot norra Israel

Den Iranstödda milisgruppen Hizbollah uppger att man tidigt på måndagen avfyrat drönare mot norra Israel. Attacken verkar däremot inte vara den mer intensiva vedergällning som väntas från Iran och dess allierade.

Två israeliska soldater uppges ha sårats, enligt Israels militär.

Enligt Hizbollah riktade de in sig på en militärbas som ett svar på israeliska ”attacker och mord” i flera byar i södra Libanon.

Hälsodepartementet i Libanon uppger även att israeliska attacker har dödat tre personer i södra delen av landet – varav två ska vara ha tillhört Hizbollahs stridande, enligt milisgruppen.

Centcom i Israel

Den israeliska militären säger på måndagen att chefen för USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom, har anlänt till Israel för att bedöma säkerhetsläget i samband med att rädslan för ett regionalt krig växer.

General Michael Kurilla har träffat Israels militärchef Herzi Halevi och gjort ”en gemensam lägesbedömning av frågor som rör säkerhet och strategi, såväl som gemensamma förberedelser i regionen som en del av svaret på hoten i Mellanöstern”, heter det i ett uttalande.

”Laglig rätt” att svara

Irans utrikesdepartement meddelade på måndagen att de har en ”laglig rätt” att svara på attacken mot Haniya som dödades under ett besök i Irans huvudstad Teheran.

– Ingen kan betvivla Irans rätt att straffa den sionistiska regimen, sade Nasser Kanaani, en talesperson för Irans utrikesdepartementet, på en presskonferens.

Samtidigt hävdade han att Iran ”inte strävar efter att förvärra spänningarna i regionen”.