Svenska Ann i Israel: ”Finns ingen annan väg än fred”

Publicerad 18.43

Vatten, mat och fulladdad mobil.

I Tel Aviv förbereder sig människor för attacker mot Israel.

– Man förbereder sig för att eventuellt behöva gå till skyddsrum, säger svenska Ann Ringart, 63, som är i Tel Aviv.

Under fredagsmorgonen har många människor i Tel Aviv fullt upp med förberedelserna inför sabbaten. Gatorna är lugna men oron känns ändå av efter den senaste veckans händelser. Det säger svenska Ann Ringart som är i staden för att besöka sin dotter.

– Jag har varit med om det här med att springa till skyddsrum några gånger, men man vet ju aldrig vad det är som kommer.

”Förbereder sig”

Hon håller noga koll på nyheterna och rekommendationerna från civilförsvaret på hur man ska förhålla sig till hotet av attacker.

– Man pratar mycket om det här och vad man förväntar sig.

– Man ser till att man har vatten, tar fram torrvaror, kollar att man laddat sina mobiler och förbereder sig för att eventuellt behöva gå till skyddsrum.

Flera anfallare

Ann tror att oron i dag är större på grund av senaste veckans eskalering då man inte bara förväntar sig attacker från två anfallare, utan flera.

I tisdags dödas Hizbollah-befälet Fouad Shukar i en israelisk attack i Beirut. Knappt ett dygn senare mördades Ismail Haniya, Hamas högsta politiska ledare, i Iran. Enligt uppgifter dog han av en fjärrstyrd bomb som sedan flera månader gömts i huset där han bodde. Iran och Hamas menar att Israel ligger bakom mordet på Haniya och säger att de kommer att svara på attacken. Israel har varken förnekat eller bekräftat attacken.

På torsdagskvällen rapporterade Axios att Biden-regeringen räknar med iransk vedergällning inom några dagar och att USA:s militär förbereder insatser för att hjälpa Israel att slå tillbaka den.

– Man vet inte hur illa det här blir. Upptrappningen kan bli värre än vad man har sett tidigare, säger Ann.

Byggnad som skadats efter Israels attack mot Beirut.

Tror på fred

Ann Ringart vill se ett slut på stridigheterna och hoppas på fred.

– I mina ögon finns det ingen annan väg ut. Vi måste kunna önska att våra barn och barnbarn ska kunna leva utan krig och utan stridigheter.

Tel Aviv. Arkivbild.