Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Minister: "Svenska barnsoldater" djupt oroande

TT

Publicerad 11.39

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) har haft möte med polisen om de svenskar som hyrs in för att begå brott i Danmark. Arkivbild.

Vid 25 tillfällen sedan i april har kriminella i Danmark hyrt in svenskar för att utföra brott i landet. Det uppger Danmarks justitieminister efter ett möte med polisen.

– Kriminella grupperingar i Danmark har hyrt svenska barnsoldater – det kallar jag dem – för att utföra kriminella handlingar, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) till Danmarks radio (DR).

Han har i dag diskuterat frågan med både rikspolischefen och den enhet inom dansk polis som är inriktad mot grov kriminalitet.

I en stor del av de 25 fall han nämner har polisen kunnat sätta stoppa för de kriminella dåden innan de genomförts, uppger han.

– Det är djupt oroande att det över huvud taget kan ske och det är djupt oroande att det sker i Danmark, säger han också till DR.

Från dansk polis efterfrågas ytterligare möjligheter att dekryptera kommunikation via sociala medier. Polisen önskar också att få använda metoder som ansiktsigenkänning, uppger han.

ANNONS