Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Så kunde Ukraina tränga in i Ryssland: ”Ny sorts krigföring”

Publicerad 08.53

Med stöd av drönare avancerar ukrainska soldater och stridsvagnar på rysk mark.

Markoffensiven tog Ryssland på sängen och beskrivs som en ny sorts krigföring.

Putin uppges vara argare än på nästan två år.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Dag för dag har ryska myndigheter och statsmedier tvingats erkänna att ukrainska styrkor tar sig fram inne i Ryssland.

Den överraskande offensiven inleddes i tisdags. Då gick omkring 1 000 soldater och ett okänt antal stridsvagnar och pansarfordon över gränsen i Kursk-regionen, skriver BBC.

Trupperna hade på fredagen avancerat som längst 35 kilometer in på ryskt territorium, enligt tankesmedjan ISW. De uppges bland annat ha slagit ut en rysk militärkolonn och tagit kontroll över en viktig gasstation utanför staden Sudzha. Det fick det europeiska gaspriset att rusa till årets högsta nivåer tidigare i veckan, skriver Moscow Times.

”Ny sorts krigföring”

Nu frågar sig bedömare i båda öst och väst hur de ukrainska styrkorna kunde överrumpla det ryska försvaret så snabbt och enkelt. På några dagar har de intagit mer territorium är ryssarna lyckats med i Ukraina under flera månader, uppger amerikanska Forbes.

Tidningen har gått igenom uppgifter i ryska militärbloggar och beskriver hur Ukraina tycks ha lärt sig bemästra en ”ny sorts krigföring” som tidigare bara testats i mindre skala i försvaret av Charkiv.

Attacken har enligt Forbes genomgång skett i flera steg.

1. Slå ut rysk övervakning

Först slog de ut Rysslands flygplansliknande spaningsdrönare i området. Troligen använde Ukraina egna radiostyrda drönare som kopplats till luftvärnets radar. Utan övervakning från luften tappade de ryska befälhavarna överblicken på marken.

2. Störsändare till fronten

Frånvaron av ryska ögon från ovan gjorde att ukrainarna ostört kunde flytta fram elektroniska störsändare till fronten.

”De visste huvudfrekvenserna för radiokommunikation och drönarkontroll och hade förberett kraftfulla störsändare som krossade vår kommunikation”, skriver en rysk militärbloggare enligt Forbes

Den ukrainska framgången möjliggjordes delvis av att de ryska drönarna inte var av senaste modell i den ständiga kapplöpningen kring uppdaterade radiofrekvenser.

3. Framryckning med pansar

När de ryska attackdrönarna störts ut kunde Ukraina rycka fram med pansarfordon i öppen terräng utan att förstöras.

4. Drönarsvärmar

Ukrainarna fyllde sedan luften med svärmar av egna bombdrönare. De kunde med hög precision slå ut ryska skyttegravar och värn. Därefter ryckte soldaterna fram och tog kontrollen. ”Det är en tydligt eko av det ursprungliga Blitzkrieg-konceptet med störtbombare som har nära stöd av marktrupper”, skriver Forbes.

5. Repetera

Tillbaka till punkt två: Störsändarna skickades framåt till ett nytt område och processen upprepades.

Forbes konstaterar att situationen i Kursk-området är flytande och att Ukraina håller tätt om sina operationer. ”När det är över kan de dock ha skrivit ett nytt kapitel i krigföringens historia”, skriver tidningen.

”Putin argare än på länge”

Källor i Kreml beskriver den ukrainska överraskningsoffensiven som ”ett slag i ansiktet” för Putin personligen, uppger Moscow Times.

– Chefen är på dåligt humör. Han har nog inte uppträtt så här sedan vi tvingades retirera från Cherson hösten 2022, säger en uppgiftslämnare nära Putin till tidningen.

Putin i ett möte med flera toppar inom ryska militären.

Enligt tidningen hade Kreml velat låta Putin ligga lågt offentligt kring Ukrainas markoffensiv. Men när bilder började spridas i sociala medier – även av pro-ryska konton – tvingades presidenten kliva fram. I onsdags kallade han intrånget ”en storskalig provokation” och dagen efter uttalade han sig igen, om än i mer allmänna ordalag.

”Kalla det pr-aktion”

Utåt nämner han inget om det ryska gränsförsvarets tillkortakommanden. I slutna rum beskrivs han av Moscow Times källor som rasande.

– Ukrainska arméns operation har gjort Putin nervös, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Offensiven ses av experter främst som ett psykologiskt drag av Ukraina.

– Jag skulle snarare kalla det en pr-aktion. Att ta långsiktig kontroll över det här området är inte praktiskt för ukrainarna när det finns många utmaningar längs andra fronter, säger den israeliske militäranalytikern David Sharp till Moscow Times.

Ryssland har sedan tidigare meddelat att vapen och soldater ska flyttas till gränsen. På fredagen infördes dessutom vad myndigheterna kallar ”antiterror-åtgärder” i regionerna Kursk, Brjansk och Belgorod.

ANNONS