Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Ryssland: Fem döda i ovanlig ukrainsk offensiv

TT-AFP

Uppdaterad 09.46 | Publicerad 08.31

Ukrainska soldater under en övning i Charkiv-regionen i slutet av juli.

Fem civila uppges ha mist livet i en ukrainsk markoffensiv i ryska Kursk-regionen. Ryssland hävdar att ukrainska soldater i ett ovanligt markintrång tog sig över gränsen med stridsvagnar och pansarfordon.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Striderna i gränstrakten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut under tisdagen. Ryssland svarade på markoffensiven med att sätta in luft- och artillerield mot angriparna, uppger försvarsdepartementet, enligt AFP.

Ukrainska Kyiv Independent skriver att ryska myndigheter uppger att fem civila, inklusive två ambulansförare, har dött och ett 20-tal skadats i attacken.

Ryssland ska ha satt in omkring 300 soldater, flera stridsvagnar och pansarfordon i motangrepp mot den ukrainska attacken. Men enligt obekräftade ukrainska uppgifter har Ryssland svårt att snabbt omdirigera styrkor till området.

Ukraina har ännu inte kommenterat de ryska uppgifterna.

Eldväxlingen fortsatte under natten, då Ukraina avfyrade drönare och projektiler över gränsen. Ryssland hävdar att de skjutit ner två robotar.

I maj inledde Ryssland en stor markoffensiv i Charkiv, en av regionerna närmast Kursk på den ukrainska sidan av gränsen, för att skapa en buffertzon mot ytterligare beskjutning. Rysslands Charkivoffensiv har under sommaren lett till hundratals dödsfall, bland dem många civila.

ANNONS