Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Varnades om attacken – svarar med legostyrkan

Publicerad 2024-08-08 22.37

Ukrainska offensiven i Kurskregionen tog Ryssland på sängen.

Trots att ryska försvarstoppar hade underrättelseuppgifter om att något var på gång redan för två veckor sedan.

Nu svarar Ryssland – med att skicka Wagnersoldater från Mali till frontlinjen.

Striderna vid Kurskregionen fortsätter efter en chockoffensiv av Ukraina. De ukrainska styrkorna har tagit kontroll över elva samhällen och ”trängt igenom minst två ryska försvarslinjer”.

Det är en av de största attackerna mot Ryssland under det nu två år långa kriget. 1 000 ukrainska soldater stormade gränsen redan den 6 augusti med stridsvagnar, pansarfordon, drönare och luftartilleri. Det rapporterar Reuters med hänvisning till ryska myndigheter.

Det ska ha kommit som en chock för den ryska presidenten Vladimir Putin som nu anklagar Ukraina för en ”enorm provokation”. Kreml-trogna politikern Sergei Mironov kallade det för en terroristattack och en ”invasion av internationell erkänt territorium".

Förödelse i staden Sudzha, som ligger i Kurskregionen, efter attacken.

Varnades innan anfallet

Nu har Rysslands arméchef Valery Gerasimov hamnat under galgen. Han och andra toppbefäl struntade i underrättelse som tydde på att Ukrainska soldater samlades i Kurskregionen två veckor innan anfallet, enligt uppgifter till Bloomberg. Och den informationen nådde aldrig den högsta chefen, Vladimir Putin.

Han kallade dem till möte under onsdagen för att bli uppdaterad om läget vid fronten.

Inte ens Ukrainas närmsta allierade, USA, kände till att operationen i Kursk var på gång.

Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland nu omlokaliserat sin legosoldatsstyrka – den ökända Wagnergruppen, rapporterar Novaja Gazeta med hänvisning till ett flertal pro-ryska bloggare.

Soldaterna kommer att skickas från Mali i Afrika för att understödja de ryska trupperna i Kursk, skriven en telegramkanal.

Beskedet kommer bara dagar efter att Mali klippt sina diplomatiska förbindelser med Ukraina.

Wagner-soldater i Mali. Arkivbild.

”Kommer bli hett”

– Sa jag inte att det skulle komma goda nyheter? Här har ni – Wagnergruppen återvänder till Ryssland, skriver bloggaren Yegor Guzenko, känd under aliaset ”Thirteen”.

I en video på plattformen syns en soldat på på väg mot striderna.

– Det kommer bli hett, men vi har brandsläckare, säger han.

Sedan gruppens ledare Jevgenij Prigozjin misslyckade myteri och sedermera död i en suspekt flygkrasch i fjol har Wagnergruppen varit splittrad. De soldater som fortfarande stred fick välja att antingen flytta till Belarus eller svära ed till den Ryska Försvarsmakten och strida i Ukraina.

Under torsdagen hävdade Rysslands Försvarsdepartement att armén och säkerhetsstyrkan FSB hade lyckats försvaga Ukrainas offensiv.

Informationen om att Ukrainska soldater samlades vid gränsen nådde aldrig Putin.

Följ ämnen i artikeln