Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Hinduer i Bangladesh attackeras – hem blir plundrade

Uppdaterad 18.22 | Publicerad 18.10

Efter premiärministerns avgång i Bangladesh har attacker riktats mot hinduer.

Enligt BBC har hem attackerats och plundrats, med uppmaningar om att lämna landet.

– Hinduiska minoriteter attackeras ofta i länder där islam är statsreligion, säger utvecklingsspecialist Avirup Sakar till BBC.

Massiva demonstrationer med hundratals dödsfall har skakat Bangladesh, till den grad att premiärminister Sheikh Hasinas, som lett landet sedan 2009, avgått och flytt landet. I dag tillträder Muhammad Yunus som ny ledare.

Demonstrationernas eskalering

Den 16 juli rapporterade Dahka Tribune att en student har dött och kring 100 människor har skadats efter protester vid ett universitet i Bangladesh. Samma dag utbröt protester mellan två motsättande grupper. Tusentals studenter gick ut i ett protesttåg mot kvotering.

Demonstrationerna har eskalerat under de senaste veckorna, och ska handla om en kontroversiell lag om kvotering som ger familjemedlemmar till veteraner från inbördeskriget tillgång till 30 procent av tjänsterna inom statsförvaltningen, rapporterar DN.

Ett köpcenter som vandaliserats i Dhaka.

Protester i Dhaka.

Hinduer i Bangladesh blir attackerade

Hinduer i Bangladesh attackeras efter premiärministerns avgång. Det har länge funnits en uppfattning om att den hinduiska minoriteten stöder den tidigare premiärministern Sheikh Hasina.

Hinduerna rustade sig för våldsamma repressalier på onsdagen när det ledarlösa landet väntade på bildandet av en ny regering efter en månad av oroligheter, rapporterar New York Times.

Hinduer i protest mot våldet.

Pöbel stormade hus i Bangladesh

BBC har intervjuat utvecklingsspecialist Avirup Sakar, som bor i huvudstaden Dhaka. Han är hindu i Bangladesh.

Några timmar efter att Bangladeshs premiärminister avgick och flydde landet på måndagen, fick Sakar ett panikslaget telefonsamtal från sin kusin.

– Hon lät livrädd. Hon sa att huset hade attackerats och plundrats av en mobb, säger Avirup Sarkar till BBC.

Sakars kusin sa att pöbeln på cirka 100 personer, beväpnade med käppar, stormade huset och slog sönder möbler, TV, badrumsinredningar och dörrar. Innan de gick tog de alla kontanter och smycken.

Avirup Sarkar berättar att han är chockad, men inte helt förvånad över händelsen.

Hinduiska minoriteter i Bangladesh, ses till stor del som anhängare av Sheikh Hasinas sekulära Awami League-parti och attackeras ofta av i ett land där islam är statsreligion, säger Avirup Sakar till BBC.