Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Nya detaljerna: Så planerades misstänkta terrordådet i Wien

Uppdaterad 17.46 | Publicerad 16.06

Två män, 19 och 17 år, misstänks för det planerade terrordådet mot Taylor Swifts konserter i Wien.

Även en 15-åring har förhörts av polis.

– Jag har stora planer, sa 19-åringen när han sa upp sig från sitt jobb för två veckor sen.

Målet för de båda misstänkta männen, en 19-åring och en 17-åring, var att ”döda så många människor som möjligt” i vad som av österrikisk säkerhetstjänst beskrivs som ett självmordsdåd i anslutning till Ernst Happel-stadion i Wien. Där skulle världsstjärnan Taylor Swift uppträda med tre utsålda konserter på torsdagen, fredagen och lördagen.

– Hans mål var att döda sig själv och ett stort antal människor, säger Omar Haijawi-Pirchner, chef för Österrikes underrättelsetjänst DSN, om den huvudmisstänkte 19-åringen.

Med hjälp av knivar, machetes och en hemmagjord bomb planerade männen att attackera Taylor Swift-fans i samband med någon av hennes konserter.

Enligt nyhetsbyrån APA hade 19-åringen framställt sprängämnet TATP i sitt hem. TATP är ett ämne som är lätt att tillverka och kan orsaka stor förödelse, har Patrick Goede, tidigare forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, sagt till Aftonbladet.

– Ett gram kan spränga bort din hand.

TATP har använts vid flera terrordåd, bland annat i London 2005.

Utöver färdigt sprängmedel hittades tändkablar och tändanordningar, knivar, machetes och 21 000 Euro i falska sedlar i 19-åringens hem. Dessutom hade han blåljus av samma typ som polis och räddningstjänst använder, antagligen för att ta sig fram till arenan eller för att snabbt kunna ta sig därifrån, säger Omar Haijawi-Pirchner enligt APA.

Svurit trohet till IS

19-åringen sa upp sig från sitt jobb för två veckor sedan. Därefter förändrade han sitt utseende för att bli mer lik en IS-krigare.

– Jag har stora planer, ska han ha sagt till kollegorna när han slutade.

19-åringen har svurit trohet till IS. Inför dådet spelade han in en video där han berättade vad han skulle göra, enligt APA.

Den gripne 17-åringen anställdes helt nyligen av ett företag som ansvarar för service och underhåll vid Ernst Happel Stadium i Wien där Taylor Swift, precis som vid sitt besök i Sverige i maj, hade tre utsålda konserter inbokade från i kväll och fram till lördag.

17-åringen gjorde enligt Bild nyligen slut med sin flickvän och hade IS-material på sig när han greps vid konsertarenan på onsdagen.

Förutom de båda männen har en 15-åring tagits till förhör av polisen. 15-åringen ska ha känt till 19-åringens planer men är i nuläget inte misstänkt för delaktighet, enligt APA.

– Utöver de tre männen söker vi inte efter ytterligare personer, säger Omar Haijawi-Pirchner.

Han utesluter däremot inte att det i samband med utredningen kan komma att ske fler gripanden, skriver APA.

Taylor Swift under sin utsålda konsert i Stockholm den 17 maj i år.

Följ ämnen i artikeln