Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Expert: "Inte förvånad över terrorplanen"

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 13.12

Terrorforskaren Hans Brun, som är knuten till King's college i London och som jobbar som chefsanalytiker på Utbetalningsmyndigheten med fokus på terrorfinansiering, är inte förvånad över terrorplanen mot Taylor Swifts konsert. Arkivbild.

Två unga personer misstänks ha planerat en terrorattack mot Taylor Swifts konserter i Österrike.

En av dem hade svurit trohet till IS i en video.

Omständigheterna förvånar inte terrorforskaren Hans Brun som nyligen varnat för dåd med islamistiska motiv.

– Jag vet ju vilket säkerhetsarrangemang som varit kring alla hennes spelningar i Stockholm. Det är en bidragande orsak till att det inte hänt något tidigare, säger han.

Enligt Brun följer det planerade dådet med stor sannolikhet tidigare mönster:

– Det vi ser är en långvarig konflikt där den jihadistiska ideologin står i kollisionskurs med västvärlden.

Förlorat viktig insyn

Det är framför allt IS lokala gren i Afghanistan, som nyligen tog på sig terrorattacken mot ett konserthus i Moskva, som är mest aktiv i Europa just nu.

– I samband med att IS pressades tillbaka i Irak och Syrien, lättade också trycket på västvärlden. Nu tyder mycket på att IS har omgrupperat sig. Vi har gått från en hotbild med ensamagerande till att behöva hantera fler involverade som är mer organiserade.

– Samtidigt har manöverutrymmet ökat eftersom vi lägger så mycket resurser på Kina och Ukraina.

I samband med att USA drog sig tillbaka från Afghanistan 2021 tappade västvärlden dessutom insyn i landet, enligt Brun.

– Det är svårt att se vad som händer på marken. Flera flygbolag har börjat flyga reguljärflyg till Afghanistan, vilket gör det lätt att åka dit för träning, och vi vet att de åker dit.

Att unga personer radikaliseras online är inte någon nyhet.

– Det finns flera olika kanaler som man har koll på. Tiktok är en av dem, och det har framförts krav om att de ska ta ansvar för innehåll som sprids.

Europas svaga länk

Samtidigt har Europa sedan tidigare ett utbrett underrättelsearbete, men just Tyskland är en svag länk i systemet, understryker Brun.

– Det kan vara knepigt med personövervakning med hänvisning till deras mörka historia.

– Tyskland och Österrike har blivit lite av ett epicentrum för dessa grupper. Tyskland har precis som Sverige haft en väldigt generös flyktingpolitik där det är lätt att gå under radarn och inte väcka uppmärksamhet.

Allt sammantaget menar Brun att vi är tillbaka till tiden före 11 september-attackerna.

– Runt millennieskiftet uppgav den dåvarande CIA-chefen att systemet blinkade rött. Man misstänkte att något var på gång, säger Brun och fortsätter.

– Vi kan oerhört mycket mer nu, men det betyder inte att systemet är hundra. Det finns en risk att något slinker igenom. Det är vad alla är oroliga för just nu.