Över 100 döda i oroligheter i Bangladesh

TT-AFP

Publicerad 2024-07-19 08.21

Polis avfyrar tårgas och gummikulor mot protesterande studenter i huvudstaden Dhaka i Bangladesh. Bild från den 17 juli.

Över 100 människor har dödats i våldsamma protester i Bangladesh. Regeringen sätter nu in militären och inför utegångsförbud för att få slut på oroligheterna.

Polisen i huvudstaden Dhaka förbjöd på fredagen alla demonstrationer och offentliga folksamlingar för att försöka stävja oroligheterna. Men det hindrade inte ytterligare sammanstötningar mellan polis och demonstranter i 20-miljonersstaden, trots att regeringen stängt ner internet.

– Våra protester kommer att fortsätta, säger demonstranten Sarwar Tushar till nyhetsbyrån AFP.

Enligt premiärminister Sheikh Hasinas kansli har regeringen beslutat att införa utegångsförbud i landet och sätta in militär för att återställa ordningen.

Skott från polisen

Minst 52 människor dödades i huvudstaden på fredagen, enligt en sjukhuslista som AFP kommit över. Skottlossning från polisen uppges stå för hälften av dödsfallen den här veckan, enligt sjukhuskällor.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk säger att attackerna mot studentprotesterna är ”chockerande och oacceptabla”.

”Det krävs skyndsamma, opartiska och ingående undersökningar av de här attackerna och de som är ansvariga för dem”, säger han i ett uttalande.

Polisen uppger att demonstranter har vandaliserat och satt eld på en rad byggnader, bland annat ett tv-bolag och flera myndighets- och polisbyggnader. Ett fängelse i staden Narsingdi nordost om Dhaka stormades på fredagen och hundratals fångar befriades innan byggnaden sattes i brand.

Oppositionsledare gripen

Polisen har även gripit Ruhul Kabir Rizvi Ahmed från det största oppositionspartiet Bangladesh nationalist party (BNP). Han anklagas för ”hundratals brott”, enligt polisens presstalesperson, men det ges inga ytterligare detaljer om orsakerna till hans gripande.

Studenter har protesterat i flera veckor mot ett kvotsystem för jobb inom offentlig sektor. Systemet gynnar enligt demonstranterna grupper som är allierade med 76-åriga Hasina, som styrt landet sedan 2009 och som vann en ny mandatperiod i januari efter en omstridd valprocess som bojkottades av oppositionen.

Minst 26 regioner runt om i landet har drabbats av sammandrabbningar mellan studenter och polis.