Dödssiffrorna stiger i protesternas Bangladesh

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-18 10.44

Sammandrabbningar mellan studenter och kravallpolis i Dhaka under torsdagen.

Fortsatt våldsamma protester i Bangladesh resulterar i stigande dödssiffror. Dramatiska scener utspelade sig under torsdagen.

Vid Canadian University i huvudstaden Dhaka fick 60 poliser som fastnat på taket till en byggnad på universitetsområdet undsättas med helikopter mitt under sammandrabbningar på campus, enligt myndigheterna.

Senare på dagen kom rapporter om att demonstranter satt eld på receptionsbyggnaden vid tv-bolaget BTV:s huvudredaktion i samband med sammandrabbningar med polis.

Stryper internet

Myndigheterna har begränsat kommunikationen i landet och på torsdagskvällen uppgavs tillgången till internet vara strypt i nästan hela landet.

Totalt har minst 32 människor dödats i de senaste dagarnas oroligheter, rapporterar nyhetsbyrån AFP, som sammanställt uppgifter från flera sjukhus.

På ett av sjukhusen i huvudstaden Dhaka har under torsdagen fyra personer konstaterats döda.

– De har alla skador efter gummikulor, säger sjukhusföreträdaren Mahfuz Ara Begum till AFP.

Under veckan har, utöver de döda, hundratals personer skadats i sammandrabbningar mellan demonstrerande studenter, polis och regeringstrogna motdemonstranter.

”Mord och förödelse”

På onsdagen lovade premiärminister Sheikh Hasina att de som gjort sig skyldiga till det dödliga våldet ska straffas, oavsett politisk hemvist.

Men ledande röster inom proteströrelsen avfärdar hennes uttalande som ”oärligt”.

– Det speglar inte de mord och den förödelse som hennes partiaktivister orsakat, säger protestledaren Asif Mahmud till AFP.

Studenterna har protesterat i flera veckor mot ett kvotsystem för jobb inom offentlig sektor. Systemet gynnar enligt demonstranterna grupper som är allierade med 76-åriga Hasina, som styrt landet sedan 2009 och som vann en ny mandatperiod i januari efter en omstridd valprocess som bojkottades av oppositionen.