”De skickar mig till min död”
Uppdaterad 2024-07-19 | Publicerad 2024-07-18
Bara en månad in i sitt äktenskap kan Davita Nassuna och Ebba Westin tvingas isär.
Davita ska utvisas till Uganda, ett land med en av världens hårdaste antigay-lagar.
– De skickar mig till min död, säger Davita.
Davita Nassuna, 35, och Ebba Westin, 29, träffades på en fest för lesbiska 2023 och har sedan dess suttit ihop. Paret började dejta och snart flyttade Davita in hos Ebba.
För en månad sedan gifte sig paret, men knappt hann smekmånaden avslutas innan de fick mardrömsbeskedet – Davita ska utvisas till Uganda.
Uganda antog förra året en av världens mest hbtqi-fientliga lagar som har getts smeknamnet ”Kill the gays”-lagen. Den nya lagen innebär att all form av ”hbtqia-aktivitet” kriminaliseras, och bland annat kan samkönat sex leda till dödsstraff.
Fängslades
När Davita växte upp i Uganda fick hon lära sig att homosexualitet är en sjukdom och en förbannelse. När hon sedan insåg att hon själv är queer var det en ständig kamp inom henne. Hon hamnade i vad hon nu förstår var en djup depression.
– Från det att jag började acceptera mig själv fanns det alltid en djup rädsla att om någon någonsin får reda på den här delen av mig kommer jag att bli behandlad som ett odjur, säger Davita.
I Uganda var hon tvungen att ständigt vara medveten om varje steg hon tog. Det orsakade en enorm stress.
– Hur ska jag klä mig? Hur ska jag prata? Hur ska jag gå så att det inte ger någon idéer?
– Jag var ute ur garderoben, inuti en garderob.
Sedan hände det som inte fick hända. Davitas sexualitet kom ut och hon fängslades under en period.
”Jag blev så förödmjukad”
Hon lyckas ta sig till Sverige för att söka asyl, men det är en mycket traumatiserad Davita som landar på Arlanda en decemberdag 2022.
– Tiden i fängelset var det värsta jag någonsin genomgått som människa. Jag blev så förödmjukad.
Så småningom hittade hon ett sammanhang i Sverige och började hitta sig själv.
– Det var här jag faktiskt kom ut på riktigt, inte det som skedde i Uganda. Den här gången kom jag ut för att högt berätta för alla som ville lyssna att jag är lesbisk.
Hon vågade hoppas på en framtid med en kärleksrelation och familj.
Men avslaget från Migrationsverket krossade den tryggheten. Nu kan hon tvingas lämna allt i Sverige.
Frågades om hur hon hade sex
Migrationsverket ansåg att Davita ”inte lämnat tillförlitliga uppgifter” om att hon är lesbisk. De menar att hon inte nog detaljerat kunnat berätta om sina tankar och känslor kring sin sexualitet. Men i Uganda är det kultur att inte prata om sina känslor, något som rätten inte tog hänsyn till i sitt beslut menar Davita och Ebba.
– Jag lärde mig av min mamma att det är destruktivt att uttrycka dina känslor.
I beslutet om avslag skriver Migrationsverket att bedömningen av en persons sexuella läggning ska göras utifrån personliga uppfattningar, känslor och upplevelser av olikhet, stigma och skam snarare än på sexuella aktiviteter.
Men i rätten ställs frågor om dollarkursen när Davita var barn och vad hon och hennes ex ”gjorde i sovrummet” berättar Davita.
Skickas till döden
Migrationsverket tog Davitas identitet ifrån henne med beslutet om avslag menar hon.
– Efter att ha accepterat mig själv, då kommer någon och säger ”Nej, Davita, du är inte lesbisk”. Det krossade verkligen mitt hjärta. Jag är inte erkänd som människa. Jag är ingenting.
Aftonbladet har varit i kontakt med Migrationsverket, som säger att de inte kan uttala sig i enskilda fall, och hänvisar till sin webbsida.
Där står det bland annat att om den asylsökandes hemland har en lagstiftning som innebär att homosexuella handlingar är straffbara är det i sig inte en grund för att klassas som flykting. Däremot kan risk för ett fängelsestraff, på grund av sexuell läggning i ett land där det är straffbart, innebära förföljelse och därmed vara en grund för att bedömas som flykting.
– Det är känt i Uganda att jag är lesbisk. De skickar mig till min död, säger Davita.
Tidsramen för när Davita behöver lämna Sverige har hunnit gå ut innan Migrationsverket kallar henne till . Paret får då veta att Davita har fått ett års inreseförbud i Europa. När handläggaren sedan får reda på att paret är gifta rekommenderar hon att de ska ansöka om famijeåterförening när Davitas inreseförbud gått ut.
– Inombords tänkte jag ”Tack för tipset, men då är min fru redan avrättad eller i fängelse”, säger Ebba.