Donald Trump höll tal efter mordförsöket

Uppdaterad 06.47 | Publicerad 04.05

Under natten till fredag höll Donald Trump sitt första tal sedan mordförsöket på honom i lördags.

Talet avslutade Republikanernas partikonvent i Milwaukee.

– I natt tar jag med stolthet emot er nominering som presidentkandidat, inleder Trump.

Den sista kvällen för det Republikanska konventet i Milwaukee är här och kvällens huvudakt är den före detta presidenten Donald Trump. Mindre än en vecka efter mordförsöket på honom håller han nu sitt första tal.

– I natt tar jag med stolthet emot er nominering som presidentkandidat, inleder Trump.

I den första delen av sitt tal redogjorde Trump i detalj sin upplevelse av mordförsöket mot honom. Han tillade också att det här är den enda gången han kommer prata om det, eftersom ”det är för smärtsamt att prata om”.

– Som ni vet kom mördarens kula millimeter från att ta mitt liv.

– Min hand var täckt av blod, det var blod överallt. Omedelbart visste jag att det var allvar och att vi var attackerade. Men jag hade gud vid min sida, fortsatte han.

”Avsluta dessa häxjakter”

Med på scenen var en brandmansuniform tillhörande Corey Comperatore som dog i attentaten på kampanjmötet. Han gav uniformen en kyss och höll en tyst minut.

Därefter gick talet över i en kritik mot de åtal som förts mot honom. Han berömde domaren Eileen Cannon som i måndags lade ned åtalet om att Trump behållit hemligstämplade dokument.

– Om Demokraterna vill ena detta landet borde de avsluta dessa häxjakter som har pågått i ungefär åtta år. Och de borde göra det utan försening så att ett val värdigt vårt folk kan fortgå.

Melania på plats

Innan Trumps tal dök den före detta första frun, Melania Trump upp i folkhavet. Sedan kampanjen drog igång har hon lyst med sin frånvaro, men under torsdagskvällen dök hon upp.

Under kvällen har flera amerikanska kändisar deltagit på konvetet och visat sitt stöd för Trump. Bland annat wrestling-stjärnan Hulk Hogan, UFC:s president Dan White och artisten Kid Rock.

I måndags kväll, svensk tid, drog konventet igång. Under veckans gång har Donald Trump officiellt utsetts till Republikanernas kandidat i presidentvalet. Dessutom har Trump utsett sin parhäst tillika vicepresidentkandidat för kampanjen, JD Vance.

På tisdagen gjorde Trump sitt första offentliga framträdande sedan lördagens mordförsök. Med ett bandagerat öra mötte han publikens jubel.

Ökad press på Biden

Parallellt med Republikanernas konvent tampas Demokraterna med internt partidrama. Flera tunga demokrater har klivit ut och offentligt uttryckt en oro för att Joe Biden inte är kapabel att slå Trump och uppmanat Biden att dra sig ur kampanjen.

Under torsdagskvällen uppgav personer nära Joe Biden att han är nära att acceptera att han inte kan vinna presidentvalet och kan behöva dra sig ur, rapporterar New York Times.