Värmeböljan hotar solsemestern – bränder rasar i Kroatien

Svenska Leif, 64: Ren panik

Uppdaterad 00.29 | Publicerad 00.02

Värmeböljan i södra Europa intensifieras.

Bränder rasar i flera länder.

– Vi låg på stranden och såg tjock rök stiga mot himlen. Då fick folk panik, säger Leif Österdahl från Fjugesta som är på husbilssemester i Kroatien.

Varma vindar från Afrika blåser in över södra Europa och gör att temperaturerna stiger. Det kan bli upp mot 44 grader på flera håll.

I Kroatien har skogsbränder spridits från Split. Norr om staden befinner sig svenska Leif Österdahl, 64, från Fjugesta utanför Örebro.

– Vi befinner oss på en camping. När branden och röken spreds så blev det panik. Folk började packade ihop sina saker och evakuerade, säger han.

Leif Österdahl med familj.

Flygplan vattenbombade

Under torsdagen kom familjen fram till husbilscampingen i Vranjica.

– Vi låg på stranden och såg tjock rök stiga mot himlen. Sen kom flera flygplan som vattenbombade skogen, säger han.

Även personal på campingen påbörjade brandbekämpning.

– De drog ut långa slangar och vattna träd och husbilar, säger Leif Österdahl och fortsätter:

– Jag var uppe i receptionen och frågade om vi också borde evakuera. De berättade att branden var 500 meter ifrån campingen, men att läget var under kontroll. Så nu känns det lugnare, men vi sover med ena ögat öppet.

Röda korset delar ut vattenflaskor

Flera städer i Grekland har upprättat allmänna luftkonditionerade utrymmen och förbjudit vissa former av utomhusarbete under de varmaste timmarna på dygnet.

Värmeböljan har gjort att myndigheterna i Grekland som säkerhetsåtgärd beslutat att stänga den populära Akropolisklippan i Aten, landets största kulturattraktion. Det rapporterar AP.

Greklands kulturministerium beordrade stängningen som kommer gälla under den varmaste tiden på dygnet – från middagstid och fem timmar framåt.

Röda Korset var även på plats för att dela ut vattenflaskor och flygblad med information till turisterna.

Här vattenbombas branden i Kroatien.

Särskilda åtgärder

Många spanska städer, bland andra Granada och Toledo, väntas få temperaturer upp mot 44 grader.

Med anledning av den påtagande värmen har flera länder tagit till särskilda åtgärder för att skydda sin befolkning och besökande turister.

Regeringen i Albanien har beslutat att justera arbetstiden för tjänstemän så att det ska underlätta för dem att arbeta hemifrån.

I Italien har hälsodepartementet utlyst den högsta värmevarningen i 13 städer. I staden Verona uppmanades äldre människor att hålla sig inomhus och sprinklers har installerats på gatorna för att kyla förbipasserande.

– Det känns verkligen som att vi befinner oss i en ugn med en hårtork riktad mot oss, säger Rombesökaren Patrizia Valerio, enligt Omni.

Skogsbränder i Turkiet.

Två döda i bränderna

De varma och torra väderförhållandena har lett till att flera skogbränder rasar i Italien, Turkiet, Grekland och Nordmakedonien. Det rapporterar AP.

Italienska myndigheter uppger att två brandmän dog när de försökte släcka en brand i Basilicata-regionen, i södra Italien.

Nordmakedonien har under det senaste dygnen kämpat med dussintals skogsbränder. En stor brand sträckte sig över ett område på ungefär 30 kilometer och grannländerna Serbien, Montenegro, Kroatien, Rumänien och Turkiet kom till undsättning med brandbekämpningsflygplan.

I Grekland rasade 42 bränder över hela landet på onsdagen.

25 brandbekämpningsflygplan sattes in för att hjälpa markstyrkorna att bekämpa lågorna i den brand som rasat i regionen Korinth i södra Grekland.

Tre brandmän skadades lindrigt, medan ytterligare en fick en hjärtattack, uppger myndigheterna.

– Vi vädjar till allmänheten att vara särskilt försiktiga eftersom det under de närmaste dagarna finns en mycket hög risk för utbrott av allvarliga skogsbränder. Även en gnista kan orsaka en stor katastrof, sade regeringens talesman Pavlos Marinakis, enligt AP.

Värmeböljan i södra Europa förväntas fortsätta åtminstone fram till söndag.

ANNONS