"Helvetiskt varmt" runt om i Europa

TT-AP

Publicerad 2024-07-17 07.55

Turister söker skugga i Milano.

Röda varningar, rekordnoteringar och särskilda åtgärder för äldre. Värmen har kopplat greppet kring flera europeiska länder – där det väntas bli runt 42 grader på flera håll under onsdagen och torsdagen.

Tolv italienska städer omfattas sedan i tisdags av den högsta värmevarningen. Det är över 40 grader varmt men temperaturen väntas stiga ytterligare.

– Det är helvetiskt varmt, säger den spanska turisten Carmen Díaz i Rom.

Djurparken i den italienska huvudstaden planerar att ge djuren isglass senare i veckan, i ett försök att erbjuda svalka.

I Grekland stängs den mest besökta turistattraktionen Akropolis i Aten under onsdagens varmaste timmar på grund av värmebölja.

Temperaturen i Adriatiska havet nådde samtidigt nästan rekordhöga 30 grader i kroatiska Dubrovnik. I Serbien vittnar det statliga kraftbolaget om rekordförbrukning på grund av omfattande användning av luftkonditionering.

Kommuner i flera städer i Sydeuropa och på Balkan har vidtagit särskilda åtgärder för att skydda äldres hälsa. Nordmakedonien står inför en värmebölja för andra gången i juli och runt 200 skogsbränder har rasat i landet sedan början av månaden.

ANNONS