Efter skotten: Nu ska partiet hylla Trump

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-07-15 06.18

Ifrågasatta säkerhetskontroller, allvarlig retorik och en presidentkandidat som framställs som martyr.

Mordförsöket på Donald Trump skuggar Republikanernas partikonvent, som nu drar i gång i Wisconsin.

”Konventet hålls som planerat i Milwaukee, där ska vi nominera vår president som partiets modige och orädde kandidat”, heter det i ett internt memo från Trumpkampanjen som nyhetssajten Politico tagit del av.

I texten, som skrivits av två högt uppsatta Trumprådgivare, uppmanas medarbetare att hålla sig ifrån kampanjens kontor i Florida och Washington DC tills skärpta säkerhetsåtgärder införts.

Anställda ombeds också vara extra uppmärksamma i det ”politiskt polariserade” läge som råder samt låta bli att kommentera lördagens skott mot Trump i Butler i Pennsylvania. Expresidenten skadades i örat och togs blodig av scenen, men uppgavs kort därpå vara vid god vigör.

Oförstörbar martyr?

Kampanjmötet var det sista inför partikonventet som drar i gång under måndagen och som förberetts i månader. Formellt syftar det till att kora Trump till Republikanernas presidentkandidat, presentera hans presumtiva vicepresident och enas om partiprogrammet.

Det brukar vara en påkostad, fyra dagar lång fest kryddad med glittriga boots, fyrverkerier och pepp inför valrörelsen.

Nu är allt förändrat. Secret Services livvaktsskydd, som i dagar kammat igenom jättearenan Fiserv Forum, har uppmanats av president Joe Biden att skärpa skyddet ytterligare. Men inga förändringar kommer att göras – och såväl Secret Service som polis betonar att det inte finns några kända hot mot konventet i ett försök att dämpa oron.

– Vi känner oss trygga med säkerhetsplanerna för konventet och är redo att köra, säger Audrey Gibson-Cicchino, koordinator för konventet vid Secret Service, rapporterar Reuters.

Republikanerna är kända som det parti som främst värnar rätten att bära vapen, men i nuläget är det är osäkert om planerna på att tillåta skjutvapen i de yttre delarna av mötesområdet blir kvar, skriver tidningen USA Today.

Retoriken lär också påverkas av attentatet. Efter mordförsöket manade Trump till enighet inför ”ondskans ansikte”. Men det råder inget tvivel om att skotten i Butler stärker bilden av honom som en oförstörbar kämpe och martyr – något bilden av honom med blodig kind och knuten näve understryker.

Parhäst och fackpamp

Expresidenten har redan hintat om att hans tal på mötets sista kväll kommer att vara ett ”helt annat slags tal” än han egentligen hade planerat.

Konventet är väl anpassat efter tv-kanalernas sändningstider, vilket innebär att agendan drar i gång på eftermiddagen och kulminerar med en huvudtalare. Den näst sista aftonen är vikt för den ännu okända vicepresidentkandidaten. Det är också kutym att landets möjliga första dam, i det här fallet Melania Trump, intar scenen.

I år ska även det jättelika fackförbundet Teamsters (motsvarande Transportarbetareförbundet) ordförande tala för första gången. Det kan ses som ett tecken på Trumps lockelse bland vita arbetare, en grupp som traditionellt brukat rösta demokratiskt.

ANNONS