J D Vance blir Trumps vicepresidentkandidat

TT-AFP

Publicerad 2024-07-15 19.29

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och senator J D Vance, som Trump nominerat som sin vicepresidentkandidat. Arkivbild

Den amerikanske senatorn J D Vance har utsetts till Donalds Trumps vicepresidentkandidat, rapporterar flera amerikanska medier.

Samtidigt har Trump officiellt nominerats som Republikanernas presidentkandidat.

J D Vance är för närvarande republikansk senator för Ohio, och har varit en av förhandsfavoriterna för rollen sedan en tid tillbaka. Beskedet om att Vance valts till Trumps vicepresidentkandidat kom under den första dagen av Republikanernas partikonvent, som anordnas i Milwaukee i delstaten Wisconsin.

39-årige Vance har en bakgrund som riskkapitalist och kommer från Ohio, vilket anses som en viktig delstat för Trump för att vinna presidentvalet i höst.

Tidigare Trumpmotståndare

I samband med beskedet meddelade Trump på sin plattform Truth Social att valet föregåtts av ”lång överläggning och eftertanke” och att han ser Vance som ”bäst lämpad” för uppgiften.

Vance var inledningsvis kritisk till Donald Trump, och har vid tillfälle kallat honom för både ”idiot” och ”USA:s Hitler”, enligt The Guardian. Med tiden har han dock utvecklats till en trogen anhängare av expresidenten.

J D Vance har tidigare gjort sig känd för att ha skrivit boken ”Hillbilly – en familj och kultur i kris”, där han söker förklara varför den vita arbetarklassen på landsbygden lockas av fastighetsmagnaten Trump.

Trump nominerad

President Joe Bidens kampanjstab har efter beskedet beskrivit J D Vance som en ”extremist” och en förnekare av 2020 års valresultat.

Expresident Trump har nu också officiellt nominerats som Republikanernas presidentkandidat på konventet. Det startade på måndagen och pågår i fyra dagar. Dag tre – onsdagen – är av tradition dedicerad till vicepresidentkandidaten.

Vid en valvinst skulle J D Vance bli en av landets yngsta vicepresidenter genom tiderna, enligt NBC.