Expert: Lojalitet det viktigaste för Trump

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2024-07-15 22.26

Donald Trump vill att senatorn J D Vance ska bli USA:s vicepresident. Arkivbild.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vill att den amerikanske senatorn J D Vance ska bli USA:s nästa vicepresident. Men de båda männens relation har en skakig historia.

– 2016 var Vance mycket kritisk mot Trump, han tyckte att Trump var en charlatan, säger USA-kännaren Dag Blanck.

J D Vance är en senator som är uppvuxen i Ohio. Tidigare har han varit en framgångsrik affärsman som bland annat har jobbat inom techindustrin i San Francisco.

Vance är även författare och har skrivit boken ”Hillbilly - en familj och kultur i kris”.

– Han fick mycket uppmärksamhet med den boken, ett försök att förstå Trumpväljarna. Han menade att östkust- och västkusteliten inte förstod, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Efter att tidigare ha kallat Trump för ”idiot” har Vance dock ändrat uppfattning om expresidenten, och är numera en stark anhängare till Trump.

– Han tycker att Trump blev en bra president och har ångrat vad han sade tidigare, och han har bett om ursäkt. Han är mycket lojal mot Donald Trump.

När Trump var president, mellan 2017–2021, var det Mike Pence som var hans parhäst. Pence förblev en av de medarbetare som var mest trogen Trump, men efter valet 2020 surnade relationen dem emellan. Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet, men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen av Kapitolium skanderade folkmassan ”häng Mike Pence”.

Pence har fördömt Trumps agerande vid stormningen.

– Nu när Trump igen ska välja en vicepresidentkandidat så är lojaliteten det absolut viktigaste. Han vill inte ha en repetition av vad som hände med Mike Pence, säger Dag Blanck.