Ännu ett toppnamn pressar Biden – upproret inom Demokraterna fortsätter

Nelly Kronstrand

Uppdaterad 19.48 | Publicerad 17.54

Familjen Biden sitter i samtal om hur krisen ska lösas – samtidigt som kampanjanställda dementerar alla rykten om avhopp.

Nu uppmanar ännu en demokrattopp Joe Biden att lämna över stafettpinnen.

”Det ligger i nationens bästa att han gör det", skriver senatorn Martin Heinrich.

Det fortsätter att storma kring USA:s president Joe Biden.

Medan presidenten isolerar sig i sin bostad i Delaware efter att ha insjuknat i covid-19 – rapporterar flera medier om att stödet inom det egna partiet krackelerar bakom kulisserna.

Nu diskuterar Bidens familj hur 81-åringen ska göra om han eventuellt drar sig ur presidentracet, enligt källor till NBC News.

Familjens diskussion: Tid och plats

Frun Jill Biden, sonen Hunter Biden och systern Valerie Owens tillsammans med nära anställda är bland dem som diskuterar presidentens framtid, enligt kanalen.

Bland annat har en lämplig tid och plats vid ett avhopp diskuterats.

Enligt källorna ska de även pratat om hur Biden själv, familjen och det politiska läget i landet påverkas av presidentkampanjen.

Bara timmar efter uppgifterna om att familjen Biden är i samtal gick ännu en senator ut offentligt och vädjade till Biden att hoppa av.

"Joe Biden är en av de skickligaste presidenterna i modern tid", skriver demokraten Martin Heinrich i ett uttalande.

Heinrich: I nationens intresse

Martin Heinrich lyfte att det viktigaste just nu är att Demokraterna vinner över Donald Trump i höst – inte att Biden blir återvald som president.

Martin Heinrich.

"Beslutet att kliva åt sidan är helt och hållet president Bidens. Jag tror att det ligger i nationens bästa att han gör det".

Martin Heinrich är den tredje senatorn som uppmanar till Bidens avgång. Tidigare har Peter Welch, demokratisk senator från Vermont, uttryckt detsamma såväl som senatorn Adam Schiff.

”Jag tvivlar stark på huruvida presidenten kan besegra Donald Trump i november”, har Adam Schiff tidigare sagt i ett uttalande.

Under fredagen vädjade ytterligare fyra demokrater om att Biden hoppar av – i ett öppet brev riktat direkt till presidenten.

”Vi tror att det mest ansvarsfulla och patriotiska du kan göra är att kliva åt sidan som vår kandidat, medan du fortsätter att leda vårt parti från Vita huset”.

Brevet är signerat kongressledamöterna Jared Huffman från Kalifornien, Marc Veasey från Texas, Chuy Garcia från Illinois , och Marc Pocan från Wisconsin.

Källor: Biden är ledsen

Under fredagskvällen, svensk tid, bröt Joe Biden tystnaden efter att ha insjuknat i covid-19.

I sitt uttalande meddelade han att presidentkampanjen fortsätter första nästa vecka.

”Donald Trumps mörka vision för framtiden är inte för oss amerikaner. Tillsammans, som parti och som land, måste och kan vi besegra honom i valet”, skriver han.

Joe Biden höll ett tal till nationen i samband med mordförsöket på Donald Trump.

Joe Biden har inte kommenterat topp-demokraternas krav och vädjan om avhopp. Men enligt källor till NBC News känner presidenten sig både sårad och förrådd.

Samtidigt har toppnamn inom det demokratiska partiet, som senatens majoritetsledare Chuck Schumer och Nancy Pelosi, gett sitt stöd till Biden offentligt.

Men bakom stängda dörrar ska man inte gått ut med några tydliga uppmaningar att partiets kongressmedlemmar borde ställa sig bakom presidenten, enligt kanalen.

Vita husets talesperson Andrew Bates dementerar uppgifterna om att familjen Biden är i samtal om presidentens framtid.

"Det gör de inte, punkt. Individerna som gör dessa påståenden talar inte för hans familj eller hans team – och med tiden kommer det bevisas att de har fel", skriver han till NBC News.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln