Kusliga fyndet efter syrainbrottet: ”Otäckt”

Uppdaterad 17.27 | Publicerad 17.15

En rad syrainbrott har plågat Stockholm på sistone.

En våg av syrainbrott drabbar Stockholm.

Förra helgen slog gärningsmän till mot tre lägenheter på Kungsholmen – några dagar senare gjorde boende ett kusligt fynd.

– Det var ett ganska smart sätt att göra det på egentligen, säger en person i huset.

Under de senaste veckorna har Stockholm drabbats av en rad syrainbrott. Omkring 50 lägenheter har utsatts för den nya metoden.

Natten mot lördag i förra veckan slog gärningsmän till mot en fastighet på Kungsholmen. Tjuvarna hann bryta sig in i två lägenheter och försökte ta sig in i en tredje innan de flydde.

– Det är klart att det var skrämmande, vi har installerat ett larm på grund av det, säger en boende i fastigheten till Aftonbladet.

Den natten vaknade han och sambon av flera ordentliga dunsar.

– Vi har en granne ovanför med små barn så vi trodde att det var dem. Men sen insåg vi ganska snabbt att något hänt, säger han.

Tjuvarna passar på när ingen är hemma.

Inom en halvtimma hade polisen kommit fram och det var fullt pådrag.

– De kom dit under natten, någonstans mellan 03.00 och 03.30, säger han.

Inom det tidsspannet lyckades de bryta sig in i två lägenheter, där de boende var bortresta. De försökte ta sig in i en tredje – men där var boenden hemma.

Morgonen efter var en ”äcklig doft” påtaglig i trapphuset.

– Det luktade mycket i trappen. Det var kemiskt, starkt. Svårt att sätta fingret på något man aldrig luktat förut, men det var inte normalt, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att gärningsmännen använder sig av salpetersyra, ett ämne som är farligt för människor. Syran hälls ner i låscylindern och dörren bryts enkelt upp. Metoden är ljudlös.

Kusliga fyndet efter inbrotten

Räddningstjänsten och kemdykare kallades in för att bistå polisen. De vädrade trapphuset men det hjälpte inte särskilt mycket.

– Så fort man klev utanför dörren luktade det starkt.

Några dagar senare gjorde en granne i huset ett kusligt fynd. Alla dörrar i hela fastigheten har en liten limsträng från dörren till karmen. Om den är bruten avslöjar det att någon är hemma – men om den är intakt vet gärningsmännen att lägenheten är tom och ett inbrott är möjligt, misstänker boenden.

– Alla var så oroliga över hur de hade valt sina offer, om de hade kollat Instagram eller hur de gjorde, hur visste de att de var bortresta? Det var ett ganska smart sätt att göra det på egentligen, säger han.

En internationell stöldliga misstänks.

Internationell stöldliga

Att den taktiken använts bekräftar också Monica Krüger vid gränspolisen i Stockholm för Dagens Nyheter.

– Det verkar vara det här tillvägagångssättet som används i Sverige, säger hon.

Polisen misstänker också att inbrotten utförs av en internationell stöldliga enligt uppgifter till Aftonbladet, och att flera syrainbrott rapporterats i flera europeiska länder.

– Men man har sett att det har fortsatt i andra länder, trots att personer har suttit frihetsberövade. Nätverken är stora och metoden sprider sig snabbt när det märks att den fungerar, säger Monica Krüger till DN.

Nu jobbar polisen tillsammans med Europol för att lista ut inbrottsgåtan.

Men sedan inbrotten på Kungsholmen har flera lägenheter i Stockholm utsatts.

– Det är otryggt, så klart. Vi håller på och tjafsar med fastighetsägaren om extralås, säger boenden.

– Det är hemskt, speciellt nu man fått barn. Hade jag varit själv hade jag inte varit lika brydd. Det är ju bara materiella ting och jag är försäkrad. Men när man har spädbarn... Det är jävligt otäckt, fortsätter han.

Följ ämnen i artikeln