Inifrån Solliden: ”Kan hända vad som helst”

Kjell, 56, har kungen som arbetsgivare

Publicerad 11.20

ÖLAND/BORGHOLM. Få har sett insidan av Sollidens slott.

Men Kjell Jonasson, 56, känner till varenda våning, dörr och hemlighet.

– Det är mycket enklare än vad ni tror, säger han.

Det ser ut precis som bilderna på Google.

Solen skiner, den pampiga trädgården står i full grönska och himlen tornar upp sig som en klarblå kuliss bakom det vita slottet.

Man kan nästan tro att Solliden aldrig sett en mulen dag.

Kungens privata egendom

Sollidens slott har beskrivits som kungafamiljens bäst bevarade hemlighet.

Alla har sett bilder därifrån och den omgivande slottsparken men få har sett insidan av slottet, eftersom det är kungens privata egendom.

Bara kungafamiljen själv, deras nära och kära och slottets personal vet vad som finns innanför ytterväggarna.

Kjell Jonasson, 56, är fastighetsansvarig för Solliden och är den som har arbetat längst på slottet.

– Det är mycket större än ett vanligt hus. Men det är mycket enklare än vad ni tror. Det är en sommarvilla. Men ja, det är ett spännande hus, säger han.

Han kommer från grannbyn Strandtorp. I nionde klass fick han praktik i slottets trädgård och sedan dess har han blivit kvar. Förutom kungafamiljen är han nog den som känner slottet allra bäst. Och som vet om alla dess hemligheter.

– Men de är mina. Annars är det ingen hemlighet.

I boken ”100 år med svenska möbler – från snickeri till möbelindustri” av Bertil Arwidson visas bilder från Solliden.

”Tiden står stilla”

Även om insidan av Solliden är en väl bevarad hemlighet har en del bilder sipprat ut genom åren.

Vid entrén kommer man in till en stor paradhall med träpaneler.

Innanför hallen finns matsalen, ett vardagsrum, samt en liten tesalong. På bottenvåningen ligger köket, och på övre våningen finns sovrum och flera gästrum. Vindsplanet rymmer tjänstebostäder och tvättstuga.

Det gröna rummet har matchande gröna väggar.

Det finns också ett tv-rum, berättar Kjell Jonasson.

– På en del ställen står tiden stilla. Det är i original, inget 2024. Det är det svåraste med mitt jobb, att förvalta någonting så att det ska se lika gammalt ut med dagens grejer, säger han.

I boken ”100 år med svenska möbler – från snickeri till möbelindustri” av Bertil Arwidson visas bilder från vardagsrummet – de så kallade svenska rummen: ett grönt och ett blått.

En grön heltäckningsmatta löper igenom båda rummen. Det gröna rummet har även matchande gröna väggar. I det blå rummet är den blå modulsoffan i fokus, designad av Jan Ekselius för JO Carlssons Möbel AB på 70-talet.

Den gröna heltäckningsmattan som löper genom rummen.

Kungaparet fick soffan som en gåva från Sveriges Möbelindustriförbund när de möblerade Solliden på 1970-talet. En liknande soffa såldes på auktion för ett par år sedan för 44 000 kronor.

”Otänkbart att öppna upp parken”

Sollidens slott uppfördes som en sommarbostad för Sveriges blivande drottning Victoria i början av 1900-talet. Drottningen, som led av dålig hälsa, tyckte att Öland hade ett klimat som lindrade hennes besvär och gav henne lugn och ro.

Hon drömde om ett italienskt slott, men den tidens strömningar var nationalromantiska.

– Jag har för mig att hon fick betala 14 514 kronor, säger Sollidens verksamhetschef Carolina Thaysen.

 I nionde klass fick Kjell praktik i slottets trädgård och sedan dess har han blivit kvar.

För att bygga slottet behövdes en arkitekt, och en arkitekttävling utlystes. Uppdraget gick till Torben Grut, mest känd för sitt arbete med Stadion i Stockholm, byggd för OS 1912.

– Drottning Victoria hade den här drömmen om Italien, men Torben Grut hade tankarna på att bygga det här nationalromantiska slottet.

Trots detta fick drottning Victoria sin vilja igenom, och inspirerat av Axel Munthes Villa San Michele på Capri stod Sollidens slott färdigt 1906.

– Jag tror att hon var väldigt bestämd och målinriktad. Så mycket som man kunde vara bestämd som kvinna på den tiden.

Efter Victorias död 1930 öppnade hennes make Gustaf V parken för allmänheten. Sedan dess har Solliden gått i arv inom kungafamiljen.

– Jag tror att det hade varit otänkbart för drottning Victoria att öppna parken för besökare, men Gustav V öppnade den. Det är lite oklart vilket år, för jag tror att han smög igång det lite grann, säger Carolina Thaysen.

Det besökarna får se är bara tio procent av Solliden.

Höns och maskinhallar

Slottsparken har omkring 70 000 besökare varje sommar, och en inträdesbiljett kostar 140 kronor.

I parken finns välklippta gräsmattor, blåregn, ett näsduksträd, Hagaprinsessornas lekstuga, konstutställningar och så sommarens projekt: John Taylors koloniträdgård.

Men det besökarna får se är blott tio procent av hela Solliden, som sträcker sig över 90 hektar.

Det privata området består bland annat av betesmark för hovstallets hästar som vistas här under sommaren, samt höns och dovhjort. Här finns även maskinhallar, garage, kontor, fikarum, förråd och växthus.

I takt med att kungafamiljen har vuxit har även fler bostäder byggts:

  • Villa Skönvik: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels hus, byggt 2013.
  • Kavaljershuset: Byggt före slottet. Här bodde drottning Victoria under tiden Solliden uppfördes. I dag bor prinsessan Madeleine och prins Carl Philip med sina familjer i huset.
  • Båthuset: En 100 kvadratmeter stor byggnad vid Kalmarsund.

Skymtar en tennisplan

För en fastighetsansvarig på Solliden är ingen dag den andra lik.

– Vad som helst kan ju hända. Man ska serva, fixa, laga. En vanlig dag för mig kan vara ute vid Kaffetorpet, vid sjön eller nere vid båthuset. Vi har djur och allt möjligt, säger Kjell Jonasson.

Inne på området finns inga höga stängsel eller taggtråd. Det enda som skiljer slottet från turisterna är tunna kättingar och små skyltar, vilket besökare ibland missar.

– Det händer varje dag. De går och pratar med varandra, är i en annan värld och går rakt förbi. Men så kommer de på sig själva en liten bit längre bort, säger han.

Bakom en av metallkedjorna kan man skymta en tennisplan mellan buskagen.

– Någon gång har det hänt att de har spelat här när jag har gått förbi med en grupp. Då får man vara schysst och prata om någonting som är på andra sidan, så att de får spela i lugn och ro, säger Carolina Thaysen.

Ibland händer det att kungen kommer ut på grusplanen framför slottet.

Privat bostad och turistattraktion

För många innebär en sommarbostad en chans att ta en paus, koppla av och pusta ut, men med sina tusentals besökare varje år är kungafamiljens sommarparadis samtidigt en turistattraktion.

Enligt Carolina Thaysen fungerar samspelet mellan turism och privatliv bra.

– Det har aldrig varit något problem. De är måna om sina besökare, säger hon.

Kjell Jonasson fyller i:

– Kungen är ju stolt över Solliden och vill visa upp det här.

Ibland händer det att kungen kommer ut på grusplanen framför slottet och överraskar besökarna – då kan det gå som ett sus genom parken. En del blir förvånade att de är så nära, berättar Kjell Jonasson.

Vad gör kungen i trädgården?

– Går med hunden, tittar på sina blommor eller vad gör man i sin trädgård? Det kan hända vad som helst, säger han.

För den som vill få en skymt av kungafamiljen gäller det att hålla koll på flaggan som vajar framför slottet.

Om kungen är på plats hissas den tretungade flaggan, alltså flaggan med det stora riksvapnet. Om kronprinsessan är här är det flaggan med det lilla riksvapnet som vajar i stången.

Just den här dagen är det en helt vanlig svensk flagga: ingen är hemma.

”Om man förstår sig på det, är det magiskt”, säger Kjell Jonasson om Solliden.

Som en oas i det karga landskapet

När Kjell Jonasson började arbeta i slottets trädgård var prinsessorna och prinsen bara barn. Han säger att det har varit en naturlig del av Solliden att arbeta med dem.

– Det går så fort allt det där, jag kommer inte ihåg allt. Men barn är barn, ni vet själva hur det är. De leker med höns, cyklar och allt möjligt. Som alla andra barn. Nu är de vuxna och har barn i sin tur.

Trots att han har arbetat på slottet i nära 40 år, sett kungabarnen växa upp och är en av få som fått se Solliden från insidan beskriver Kjell Jonasson relationen till kungafamiljen som yrkesmässig.

– Jag kommer väldigt nära, men jag och Carolina jobbar ju med dem. Det är våra chefer.

– Man börjar i trädgården och hjälper till med allt möjligt, som man gör när man börjar på ett nytt jobb. Sedan får man lite andra uppdrag. Allt handlar om ett förtroende när man jobbar här.

Solliden ligger i en sluttning mot Kalmarsund. Det blir som en oas i det annars karga öländska landskapet. Här blandas tropiska växter med inhemska.

Det är också betydligt varmare i luften än på alvaret ovanför.

– Det här är ju ett ställe som... om man förstår sig på det, är det magiskt, säger Kjell Jonasson.

Och om man inte förstår sig på det?

– Då är det fint.

ANNONS