Mäklaren: Öland är nya Gotland

Publicerad 10.37

ÖLAND/SAXNÄS. Semesterparadis med unik natur och vackra stränder. Öland och Gotland har många likheter – men en sak skiljer öarna åt:

En miljon kronor.

Så mycket mindre behöver du betala för ett fritidshus på Öland.

– Det är ett skifte på gång, Öland kommer att bli det nya Gotland, säger Ölandsmäklaren Marcus Isakson.

I Saxnäs strax norr om brofästet på Öland gömmer sig det lilla blå fritidshuset bland häckar och syrener. En till synes alldaglig stuga med en solig altan, lite buskar och en gräsmatta med stora möjligheter för den med trädgårdsdrömmar. På 75 kvadratmeter ryms fyra små sovrum och ett kök.

Prislappen: 2 350 000.

– Det är ett klassiskt fritidshus. Prisspannet på Öland börjar från ungefär 1,5 miljon och sedan uppåt beroende på standard och läge, säger Marcus Isakson som varit mäklare på ön i 20 år.

Men priserna på öländska fritidshus går uppåt, med en peak under pandemin när allt fler svenskar sökte sin semesteroas hemmavid. Och Marcus Isakson tror på en fortsatt prisökning när räntorna sjunker och marknaden kommer igång igen ordentligt.

– Prisbilden kommer öka markant de närmsta åren, till och med att den kan fördubblas inom en femårsperiod.

”Tredubbla priset i vissa fall”

Drygt sex mil österut över Östersjön, på Gotland, är prisbilden annorlunda. Här får du betala i snitt 900 000 kr mer för ditt fritidshus, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Eller 44 370 kronor i snitt per kvadratmeter för fritidshus på Gotland jämfört med Ölands snitt på 31 303 kronor per kvadratmeter.

– På Gotland får du lägga på i alla fall en miljon på vad det än är. Det kan ju vara dubbla priset, och i vissa fall tredubbla priset på objekt med bra läge.

På 75 kvadratmeter ryms fyra små sovrum och ett kök.

Samtidigt ser Marcus Isakson att det håller på att förändras.

– Det är många som har letat på Gotland som nu börjar snegla mer på Öland för att man ser att man får mer för pengarna. Prisbilden på Öland är inte i närheten av vad den är på Gotland.

Både Öland och Gotland är två av landets populäraste resmål och toppar listorna över var svenskarna helst hade haft ett fritidshus.

– Gotland har varit det naturliga steget från Stockholm med färjan, vilket gjort att det drivit upp prisbilden, men nu har man kanske kommit till en gräns där det är överbefolkat, dyrt och svårt att ta sig dit.

Oron: Vi är för attraktiva

Men det är inte bara prisbilden som lockar svenskarna till Öland utan även naturen, utflyktsutbudet och lättillgängligheten, menar Marcus Isakson.

I dagsläget ser man att majoriteten av de som söker sin semestertillflyktsort på Öland kommer från närområdet. Men om prisbilden ökar kan det komma att ändras.

Öland och Gotland är två av landets populäraste resmål.

– Jag tror att det kan bli mer folk från storstäderna med större kapitalbas.

Samtidigt finns en viss oro över prisutvecklingen.

– Man är orolig för att skrämma iväg vissa kategorier av turister, det är en svår balansgång att det ska finnas något för alla på Öland. Man får inte glömma bort barnfamiljer och pensionärer.

Hos Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) finns också en oro, att prisutvecklingen ska konkurrera ut öländska barnfamiljer.

– Det är klart att vår styrka plötsligt blir vår nackdel. Att vi är för attraktiva. Det finns en utmaning nu, hur ska vi tillgodose barnfamiljerna som vill flytta hit?

Prisbilden på Öland är inte i närheten av vad den är på Gotland.

”Kan bara sia om framtiden”

På vägen intill det blå fritidshuset i Saxnäs cyklar ett par förbi ner mot vattnet med badhandduken i cykelkorgen.

Vad kommer det här fritidshuset kosta om några år?

– Man kan bara sia om framtiden men säg att om fem år kanske det kostar mellan 3 och 3,5 miljoner.