Visitationszon efter mordet i Södertälje: ”Stoppad flera gånger om dagen”

Uppdaterad 09.12 | Publicerad 07.05

I Blombacka och Geneta i Södertälje har polisen infört landets andra visitationszon.

En ung man som vill vara anonym berättar att han nu blir stoppad varje dag.

– De kan hålla kvar oss länge även fast vi inte har något på oss.

Natten till den 2 juli i år smyger två maskerade män runt i området Blombacka i Södertälje. Vid 04-tiden larmas polis och ambulans till en lägenhet där en man påträffas med allvarliga skottskador.

Mannen, som enligt uppgifter ska ha varit en av de drivande personerna i ett kriminellt gäng i staden, dör senare på sjukhus.

Några dagar senare meddelar polisen att en visitationszon införs mellan 6 och 19 juli, i Västra Blombacka och delar av Geneta. Det är den andra i sitt slag, efter att en zon infördes i Norrköping under liknande omständigheter tidigare under sommaren.

Blombacka – mitt i sommarstiltjen märks polisens ökade närvaro.

Han blir stoppad varje dag

När Aftonbladet besöker området står luften stilla på det sommarsömniga torget i Geneta centrum.

På torget driver ett killgäng i tidiga 20-årsåldern omkring. Våra kameror väcker uppmärksamhet. De berättar att de inte ser de äldre kriminella som brukar hänga i området sedan polisen införde visitationszonen.

Efter viss tvekan går en av killarna med på att prata med oss – så länge han inte går att identifiera. Han berättar att polisen stoppar honom varje dag.

– Man ser polisen överallt, det är två-tre polisbilar här hela tiden. Det är jobbigt att bli stoppad hela tiden.

På parkeringen utanför Lidl-butiken står polisen och söker igenom personers kläder och deras bilar. Några nyfikna förbipasserande betraktar situationen.

I en säkerhetszon får polisen, utan konkret brottsmisstanke, kroppsvisitera och söka igenom fordon. Allt för att förhindra att en våldsspiral startar, säger polisen Matilda, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Framför allt är det ett brottsförebyggande redskap. Vi har otroligt hög närvaro, vi har genomfört många visitationer och husrannsakningar och pratat väldigt mycket med allmänheten.

– Det är för tidigt att prata om resultat. Men en hög polisnärvaro stävjar ju saker, vi vet ju inte vad som inte har hänt under tiden vi har varit här.

 En ung kille säger att han tröttnat på visitationszonen och att bli stoppad av polisen.

”Stoppar inte vem som helst”

Enligt Matilda på Södertäljepolisen har responsen från de boende i området varit övervägande positiv. Men det är inte helt lätt att undersöka. Nästan ingen vi möter som rör sig inom visitationszonen vill ställa upp på en intervju.

Ett par personer vi pratar med menar att polisen visiterar personer som inte har med kriminalitet att göra. En kritik polisen slår ifrån sig.

– Vi vill kontrollera dem vi har har skäl att kontrollera. Vi försöker fånga upp nya individer runt omkring de här som vi redan vet är yrkeskriminella. Det betyder inte att vi stoppar vem som helst på gatan och genomför en visitation, säger polisen Matilda.

Hur vet ni vem ni ska visitera, vad letar ni efter?

– Vi letar efter allt möjligt. Avvikande beteende, folk som undviker oss på nåt sätt. Men det är svårt att ge generella exempel. Man får titta upp, se vad man har runt sig, tiden, platsen, omständigheterna.

Är det någon slags ”polisiär magkänsla”?

– Magkänsla är baserad på erfarenhet och vi använder erfarenheten för att kunna hitta de personer vi letar efter.

På torget stannar en kvinna till utanför matbutiken och säger att hennes barn i sena tonåren inte får vara ute på kvällarna och att polisen helt tappat kontrollen. Skulle hennes egna barn varit kriminella skulle hon vara den första att ringa polisen säger hon – och tillägger att hon känner till föräldrar som fått pengar av sina kriminella barn.

Om visitationszonen ska hjälpa är det väl korkat av polisen att annonsera exakt var visitationszonen ska vara – då flyttar väl bara brotten ut från zonen, resonerar hon.

Ett resonemang Matilda på polisen bemöter:

– Jag förstår kritiken. Anledningen till informationsdelningen är att allmänheten ska känna till varför vi har så mycket polisresurser på plats i området. Vi vill stärka alla andra som bor i de här områdena. Det är inte så att alla poliser bara finns i zonen.

Utanför Lidls matbutik genomför polisen visitationer av personer och deras bilar.

”Tycker det är jättebra”

I bostadsområdet Västra blombacka märks inget som tyder på att ett misstänkt gängmord ägt rum bara dagar tidigare. Några familjer äter middag utomhus, deras barn springer runt och leker.

Madeleine, 30, har bott i området i hela sitt liv och har sett förändringen de senaste åren, från en plats för trygga uppväxter till en där gängkriminaliteten är en del av vardagen.

Hon tror att visitationerna kan hjälpa till att få bort narkotika och vapen från gatan.

– Jag tycker det är jättebra.

På frågan om säkerhetszonen gör att hon kan känna sig tryggare i sitt eget område svarar hon:

– Tryggare, ja. Men trygg, nej.

Kan förlängas: ”Hoppas inte”

Polisen kan besluta att visitationszonen ska förlängas ytterligare i tid. Om polisen Matilda hade fått bestämma skulle det bli så.

– Än så länge har jag bara sett fördelar med det. Det har varit ett jättebra arbetssätt.

Killgänget på torget har dock tröttnat.

– Jag har bara blivit visiterad två gånger, men de kan hålla kvar oss länge även fast vi inte har något på oss, säger han som gått med på att bli intervjuad.

– Men det är bara till 19 juli, sen är det lugnt.

Men de kan ju förlänga tiden?

– Hoppas inte.

En lekplats mitt i Västra Blombacka, där en gängmedlem mördades den 2 juli.

ANNONS