Långliggaren Bertil, 81: ”Jag har hållit käften sedan -95”

Ger stjärnglans till campingen

Publicerad 19.17

ÖLAND/BÖDA. Många av stamgästerna på ”5th Avenue” har försvunnit.

Men en sak är sig lik. Bertil Eliasson, 81, återvänder varje år till gatan som blev rikskänd i dokusåpan ”Böda camping”.

– Det enda vi saknar är ett systembolag, säger han.

Varje år flockas tusentals barnfamiljer och pensionärer på Ölands norra spets för att uppleva ”barfotalyx” på Sveriges största camping, Böda Sand. Campingen öppnar i maj och stänger andra helgen i september.

Bertil Eliasson, 81, är en trogen säsongare på Böda – här har han tillbringat varje sommar sedan 1995. Han är känd från dokusåpan ”Böda camping” och återvänder varje år till samma ställplats.

– Vi säsongare har den fördelen att säger du inget så får du din plats nästa år också. Och jag har hållit käften sedan -95, säger han.

Bertil Eliasson kommer till Böda Sand varje sommar.

En trogen säsongare

Programmet sändes i Kanal 5 mellan 2011 och 2014, med nya säsonger 2019 och 2020. Bertil Eliasson var en av flera ”långliggare” som tv-tittarna fick följa – de som kommer till Böda Sand samma dag som campingen öppnar och åker hem när den stänger.

Men det som en gång var 5th Avenue, även kallad Paradgatan, är i dag ett minne blott. Nya generationer har tagit över ställplatserna från sina äldre släktingar.

– Det är bara jag kvar. De andra är döda eller orkar inte komma hit.

Campingen öppnar i maj och stänger andra helgen i september.

På 5th Avenue bodde långliggarna som hade altaner, blommor, flaggstänger och lyktor. Det var prydligt och fint.

– De nya försöker ju, som mina grannar här. Men det är solcellslampor. Det blir inte detsamma, säger han och pekar på grannarnas lyktor.

Bertil Eliasson saknar inte inspelningarna.

– Nej, det var Monica som ville vara med. Men jag ångrar ingenting.

Fjärde säsongen utan Monica

Bertil Eliassons fru Monica gick bort i lungcancer 2020. Hennes önskan var att bli spridd i bukten utanför Böda, vilket Bertil Eliasson fick tillstånd för och gjorde med hjälp av sjöräddningen.

– Eftersom hon är spridd i bukten är det skönt att komma hit och gå ner på stranden och sätta sig. Men saknaden finns ju. Den är inte rolig.

”De nya försöker ju, som mina grannar här. Men det är solcellslampor”, säger Bertil.

Trots ryggproblem fortsätter han att besöka campingen för hennes skull.

– Hon ville att jag skulle fortsätta åka hit. Jag sa att jag kunde prova och funkar det inte så åker jag hem. Men det funkar.

Även om Bertil Eliasson nu tillbringar somrarna på Böda utan Monica, beskriver han hur gemenskapen på campingen gör att man blir som en familj.

– Den är allt. Jag har vänner här från Ystad i söder till Kiruna i norr.

På campingen finns också allt man kan önska sig, säger Bertil Eliasson. Mataffär, restauranger, frisör och mycket annat. Han behöver inte lämna området på hela sommaren.

– Det enda vi saknar är ett apotek och ett systembolag.

Gemenskapen på campingen gör att man blir som en familj, berättar Bertil.

”Hoppas jag håller ut”

Nästa säsong blir Bertil Eliassons 30:e och hans ställplats är den pampigaste på hela gatan. Med en stor altan och paprika som växer i rejäla krukor får man en glimt av hur det brukade se ut på 5th Avenue.

– En kväll när jag stod och tände lyktorna kom en kvinna fram och ville prata med mig. Hon kom från Pajala. Jag tror att hon hade sett det på tv och ville se hur det såg ut i verkligheten, säger han.

Han upplever fortfarande att folk smyger förbi för att ta en bild. Många av de är norrmän, då serien även sändes och blev populär i Norge.

– Jag brukar säga till dem, vill du ha en gammal gubbe i kameran så visst, varsågod.

Men han blir aldrig obekväm när människor kommer för att hälsa.

– Nej, alla är så trevliga. Jag har inte träffat någon som har varit otrevlig.

Han planerar att fortsätta sin tradition så länge han orkar.

– Jag har ju fyllt 81. Jag hoppas att jag håller ut.

Följ ämnen i artikeln