Enes dog efter polisingripande – familjen: ”Brutalt övervåld”

Publicerad 16.44

MALMÖ. Enes, 39, dog efter ett polisingripande i Skåne i januari.

Enligt polisen fick han ”akut behov av vård” – men familjen tror att det handlar om övervåld.

– När vi såg kroppen tänkte vi att det såg ut som brutalt övervåld, säger en familjemedlem.

Familjen vill ha svar om vad som hände Enes.

I januari stoppas Enes, 39, av polis. Enligt polisen misstänks han vara narkotikapåverkad och gör våldsamt motstånd. Flera poliser kallas till platsen.

Dagen efter dör Enes på sjukhuset.

Vad som egentligen hände på platsen är oklart – en utredning pågår på Särskilda åklagarkammaren, som utreder brottsmisstankar mot poliser.

Enligt polisen fick Enes ”akut behov av vård” i polisbilen.

Familjen befarar att han kan ha dött till följd av polisingripandet.

– När vi såg kroppen tänkte vi att det såg ut som brutalt övervåld som har använts mot honom, säger en av familjemedlemmarna.

”Var i chocktillstånd”

Flera månader har nu gått utan att några frågor har besvarats för de nära anhöriga. Allt de fick var ett samtal från sjukhuset på natten.

– Sjukhuspersonalen visste inget om händelsen. Jag fick själv kontakta polisen dagen efter för att få reda på vad som hände och då gömde de sig bakom förundersökningssekretess, säger en familjemedlem.

Men vad de anhöriga själva fick se på sjukhuset chockade dem.

– Vi kunde inte tro att det var sant. Det var traumatiskt, och vi var alla i chocktillstånd. Vi har försökt med all energi att bara överleva sedan dess. Det är hjärtekrossande, säger en av familjemedlemmarna.

– Tankarna som for igenom en var: Hur många var de? Han var ju själv. Lyssnade de på honom? Det var så många frågor, samtidigt som man led med Enes, som inte kunde säga någonting.

”Ska inte hända 2024"

Förutom att de fått kämpa för att få någon information dröjde det tre månader innan de fick se den preliminära obduktionsrapporten – som enligt familjen visar på övervåld.

– Det står blåmärken, hudavskrapningar, underhudsblödningar på huvudet, båda armarna, bålen inklusive ryggen samt på båda benen. Blödning i lillhjärnan och hjärnsvullnad.

Aftonbladet har tagit del av den preliminära obduktionsrapportern, men vad som orsakade Enes död hade då ännu inte fastställts.

I mitten på maj fick familjen veta att det inletts en förundersökning mot poliserna. Familjen önskar att Enes ska få upprättelse – och att de slutligen kan få svar om vad som hände honom.

– Vi har inte fått något avslut och kan inte släppa det här innan vi vet vad som hänt.

– Det händer under ett polisingripande. Poliserna är tränade inför olika typer av situationer. Det här ska inte hända i Sverige 2024.

”Håller på med en utredning”

Polisen i Region syd vill inte kommentera händelsen.

– När det sker dödsfall i samband med ett polisingripande kräver det en utredning för att se vad som har hänt, sådana utredningar gör inte polisen själv. För att det ska bli en oberoende granskning gör Särskilda utredningar den. Därför behövs vi hänvisa dit, säger Kerstin Gosseé, presstalesperson för polisen i Malmö.

Anders Jakobsson, överåklagare på Särskilda åklagarkammaren, leder utredningen.

– Vi håller på med en utredning, och de utredningsåtgärder som vi vidtar får visa vad vi kommer fram till, säger han.

Följ ämnen i artikeln